Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πισωγύρισμα των αγορών

Αρκεί ένα αρνητικό στοιχείο -μακροοικονομικό ή εταιρικό- για να γκρεμίσει ό,τι φτιάχτηκε στο α΄ εξάμηνο. Οι αγορές μοιάζουν πρόθυμες να ξεχάσουν τα θετικά μηνύματα και να επικεντρωθούν μόνο στα αρνητικά.

Το πισωγύρισμα των αγορών
Τα στοιχεία υπήρχαν τουλάχιστον για όσους δεν είχαν παρασυρθεί από τις Σειρήνες. Όμως ακόμη και για όσους δεν δήλωναν αισιόδοξοι, η ανακοίνωση για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ αποτέλεσε σοκ. Για πρώτη φορά από το σημείο καμπής του Μαρτίου οι επενδυτές ανοιχτά πλέον αρχίζουν να ανησυχούν μήπως τελικά τα χειρότερα της κρίσης βρίσκονται μπροστά μας και όχι πίσω μας. Εάν τα τρισ. δολάρια των "πακέτων στήριξης" και τα μηδενικά επιτόκια δεν βοήθησαν, τότε τι μπορεί να μας σώσει;

Η εμπιστοσύνη κέρδιζε έδαφος έως τα μέσα Ιουνίου, όταν αρκετές αγορές άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους. Ο S&P 500 και ο FTSE 100 είναι μόλις 5% χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδό τους, ενώ σε ανάλογη πορεία -λίγο ως πολύ- βρίσκονται οι αναδυόμενες αγορές και η Ιαπωνία.

Οι κινήσεις στα ομόλογα αποκαλύπτουν περισσότερα. Η υποχώρηση κατά 50 μονάδες βάσης στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα έως τις 10 Ιουνίου μάλλον αποτελεί στοιχείο ανακούφισης για τους πολιτικούς. Τα βρετανικά ομόλογα έχουν υποχωρήσει περισσότερο.

Το γ΄ τρίμηνο θα αποτελέσει πεδίο μάχης. Από τη μία πλευρά η δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει ισχνή. Από την άλλη όμως το μεγαλύτερο μέρος των "πακέτων στήριξης" μόλις τώρα αρχίζει να δείχνει τις επιπτώσεις του. Οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα ακόμη θολό τρίμηνο. Ακόμη και εάν οι οικονομίες σταθεροποιηθούν και τα κέρδη των επιχειρήσεων δεν απογοητεύσουν, μάλλον όλα αυτά έχουν προεξοφληθεί από τις αγορές.

Πιθανότερο είναι τα αρνητικά αποτελέσματα και όχι οι θετικές εκπλήξεις να καθορίσουν την πορεία των αγορών.

Η θεωρία του decoupling έχει επανεμφανιστεί. Οι κινεζικές μετοχές άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδό τους την περασμένη εβδομάδα. Πιθανώς να έχει αρχίσει να δημιουργείται μία νέα "φούσκα". Θα ήταν υπέροχο το 1 δισ. Κινέζοι να αρχίζουν να αγοράζουν την ίδια στιγμή όπου ο Αμερικανός καταναλωτής έχει κλείσει το πορτοφόλι του. Όμως το ίδιο μας είχαν υποσχεθεί και πριν από δύο χρόνια, όταν οι αποτιμήσεις των κινεζικών μετοχών ήταν διπλάσιες σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v