Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στροφή του G8

Η σύνοδος του G8 στην Ιταλία θα σηματοδοτήσει μία στροφή των ισχυρών. Σκοπεύουν να αυξήσουν στα 12 δισ. δολάρια τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα των αναπτυσσόμενων αγορών.

  • Javier Blas (Λονδίνο)
Η στροφή του G8
Τα κράτη-μέλη του G8 αναμένεται ότι στη σύνοδό τους αυτήν την εβδομάδα θα ανακοινώσουν "μία πρωτοβουλία για την ασφάλεια των τροφίμων", υποσχόμενα ότι θα δώσουν 12 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη των αγροτικών προγραμμάτων εντός της επόμενης τριετίας.

Πρόκειται για κίνηση που αντανακλά τη στροφή των ισχυρών σε περισσότερο ουσιαστικές και μακροχρόνιες επενδύσεις στον αγροτικό κλάδο των αναπτυσσόμενων χωρών. 

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα προσφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης, δίνοντας από 3 έως 4 δισ. η καθεμία και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από τις χώρες της Ευρώπης και τον Καναδά.

Η σύνοδος του G8, η οποία ξεκινά την Τετάρτη, θα απευθύνει έκκληση για αλλαγή της στάσης που επικρατεί και "οδηγεί σε μείωση της παροχής βοήθειας σε ό,τι αφορά τα αναπτυξιακά προγράμματα στον αγροτικό κλάδο", σύμφωνα με προσχέδιο που βρίσκεται στην κατοχή των "Financial Times".

Στο συγκεκριμένο προσχέδιο τονίζεται: "Ο συνδυασμός των υποτονικών επενδύσεων στον αγροτικό τομέα αλλά και στην ασφάλεια των τροφίμων, η πορεία των τιμών και η οικονομική κρίση έχουν οδηγήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους στην πείνα". Επίσης προστίθεται ότι "η ασφάλεια των τροφίμων συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη, την κοινωνική σταθερότητα και με την πολιτική πρόοδο".

Η στροφή του G8 προέρχεται και από την ανάλογη που πραγματοποίησε η Ουάσιγκτον, ρίχνοντας πλέον το βάρος των χρηματοδοτήσεων στην καταπολέμηση της φτώχειας. Η κ. Hillary Clinton, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά και ο κ. Tom Vilsack, υπουργός Γεωργίας, έχουν σε πρόσφατες ομιλίες τους δείξει τη στροφή των ΗΠΑ.

"Για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πείνα σε αρκετά μέρη του κόσμου, το μόνο που κάναμε ήταν να στέλνουμε βοήθεια σε τρόφιμα", τόνισε η κ. Clinton και πρόσθεσε: "Αυτή η τακτική σώζει ζωές, αλλά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του. Αποτελεί πρόσκαιρη λύση".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v