Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι παγωμένες αγορές

Μετά την ευφορία του "τεστ κόπωσης" των αμερικανικών τραπεζών οι αγορές ξέχασαν το ράλι και γύρισαν στο σημειωτόν. Κάποια στιγμή θα βγουν από την άπνοια, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία τους.

  • John Authers, Investment Editor
Οι παγωμένες αγορές
Οι αγορές έχασαν την ορμή τους από την ημέρα όπου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του "τεστ κόπωσης" των αμερικανικών τραπεζών.

Δεν έχετε παρά να κοιτάξετε την πορεία των αμερικανικών μετοχών. Η είδηση στις 8 Μαΐου, ότι 10 μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ οφείλουν να συγκεντρώσουν επιπλέον κεφάλαια ύψους 75 δισ. δολαρίων, οδήγησε σε αντίδραση γεμάτη ευφορία. Οι επενδυτές ανακουφίστηκαν, καθώς οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι για να σωθεί το σύστημα χρειάζεται πολύ λίγος πόνος και κόπος.

Στις 8 Μαΐου ο δείκτης τραπεζικών ομίλων του S&P 500 σημείωσε κέρδη 8,3% φτάνοντας στις 175,8 μονάδες και βρισκόταν 115% από το χαμηλό που είχε αγγίξει σε περίοδο πανικού πριν από δύο μήνες.

Μετά όμως η ορμή σταμάτησε. Το "τεστ κόπωσης" δεν ήταν μάλλον η τελική δόση του φαρμάκου που χρειαζόταν το τραπεζικό σύστημα για να ανακάμψει, όπως πολύ αρχικά πίστεψαν. Όμως, δεν είναι μόνο οι μετοχικές αγορές. Στις αγορές πίστης το κόστος ασφάλειας έναντι ενδεχόμενης κατάρρευσης κάποιας αμερικανικής τράπεζας βρίσκεται οριακά χαμηλότερα απ’ όσο ήταν πριν από το "τεστ κόπωσης".

Σε μακροχρόνιο ορίζοντα το momentum -δηλαδή οι "καλές" μετοχές να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία και οι "κακές" να εξακολουθούν την πτώση τους- είναι ισχυρό κίνητρο για καλές αποδόσεις. Όσες επενδυτικές στρατηγικές στηρίχτηκαν σε αυτό, όπως δείχνει έρευνα του αναλυτή της Nomura κ. Ian Scott, απέδωσαν έως ότου έφτασε η κρίση.

Όμως, μόλις ξεκίνησε η ύφεση η συγκεκριμένη επενδυτική στρατηγική βυθίστηκε και συνέχισε να ακολουθεί αυτή την πορεία ακόμη και μετά την ανάκαμψη του Μαρτίου.

Η αγορά σαφώς θα ξεφύγει από την άπνοια που την περιβάλλει. Κινούμενη είτε ανοδικά είτε καθοδικά. Η καλύτερη, πάντως, επενδυτική στρατηγική είναι και η απλούστερη: επιλογή μετοχών που αποδεδειγμένα έχουν χαμηλές αποτιμήσεις.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v