Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι παγίδες της εταιρικής κερδοφορίας

Τα εταιρικά μεγέθη β΄ τριμήνου των αμερικανικών εταιριών δεν πρόκειται να δημιουργήσουν αίσθημα ευφορίας στους επενδυτές. Οι τράπεζες θα τα πάνε καλά, αλλά η βαρύτητά τους στον S&P 500 είναι, πλέον, μόλις 15%.

  • Lex
Οι παγίδες της εταιρικής κερδοφορίας
Κατά την τελευταία περίοδο ανακοίνωσης οικονομικών μεγεθών αμερικανικών εταιριών οι επενδυτές "ζητωκραύγασαν" την ήπια υποχώρηση των κερδών. Η επιβράδυνση συνεχίζεται, αλλά οι επενδυτές μάλλον έχουν λιγότερους λόγους για να αισθάνονται χαρούμενοι.

Τα λειτουργικά κέρδη του S&P 500 θα μειωθούν μόλις 17% σε ετήσια βάση στα 14,06 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με στοιχεία της S&P. Όπως αποδεικνύεται από τα δεδομένα, το όριο από το οποίο μπορούν να υποχωρήσουν οι επιχειρήσεις έχει μειωθεί σημαντικά. Στα τέλη του 2008 βρισκόταν στα 19,92 δολάρια ανά μετοχή, ενώ τον Ιούνιο του 2008 ήταν στα 26,73 δολάρια ανά μετοχή.

Από τον Μάρτιο έως και σήμερα οι προβλέψεις έχουν υποβαθμιστεί κατά 78 σεντς ή 5%. Πρόκειται για "δίκαιη" υποχώρηση, καθώς οι επιχειρήσεις κατορθώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να διαχειριστούν την κρίση.

Όμως, οι πιθανότητες οι επενδυτές να απογοητευτούν από την τρέχουσα περίοδο ανακοίνωσης εταιρικών μεγεθών είναι όλο και περισσότερες. Ακόμη και εάν οι επιχειρήσεις καταφέρουν να ισοφαρίσουν τις προβλέψεις, οι επενδυτές θα θέσουν υπό αμφισβήτηση τις λογιστικές μεθόδους που χρησιμοποίησαν για να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα. Το νέο μεγάλο ερώτημα, δε, είναι κατά πόσον και κυρίως πότε οι εταιρίες θα κατορθώσουν να επιστρέψουν στα εντυπωσιακά επίπεδα κερδοφορίας που άγγιξαν το 2006.

Τα θετικά μεγέθη των χρηματοοικονομικών ομίλων δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Άλλωστε, αποτελούν μόλις το 15% της βάσης κερδών του S&P 500. Ο ενεργειακός κλάδος και ο τομέας μετάλλων είναι αυτοί που υπολογίζονται περισσότερο, καθώς αντιστοιχούν στο 45%. Όμως και οι δύο έχουν δεχτεί χτύπημα από την υποχώρηση του πετρελαίου και των μετάλλων.

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v