Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η εποπτεία των αγορών εμπορευμάτων

Η ισχυρή ροή κερδοσκοπικών κεφαλαίων και η δημιουργία των ETFs "φούσκωσαν" αρκετά τις τιμές εμπορευμάτων. Η εποπτεία των εν λόγω αγορών είναι απαραίτητη, αρκεί να μην ξεπεράσει τα όρια.

  • John Authers, Investment Editor
Η εποπτεία των αγορών εμπορευμάτων
Οι αρχές ελέγχου φρόντισαν να αδράξουν την ευκαιρία να θέσουν υπό εποπτεία τις συναλλαγές των αγορών εμπορευμάτων. Το εν λόγω ζήτημα θα προκαλέσει διαμάχη για την επίδραση των τοποθετήσεων των θεσμικών επενδυτών στα παράγωγα των αγορών εμπορευμάτων.

Η μέχρι στιγμής ιστορία έχει ως εξής: οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα εμπορεύματα δεν... συνδέουν την πορεία τους με αυτήν των μετοχών και των ομολόγων. Επενδύοντας, λοιπόν, σε αυτά υπόκειται σε λιγότερο ρίσκο, χωρίς να μειώνει τις αποδόσεις.

Οι επενδυτικές τράπεζες βρήκαν τον τρόπο να πωλούν σε ιδιώτες επενδυτές παράγωγα εμπορευμάτων μέσω των exchange-traded funds (ETFs). Μόλις δημιουργήθηκαν έπεσαν πολλά κεφάλαια στα παράγωγα εμπορευμάτων και οι τιμές εκτινάχτηκαν.

Τον Μάιο του 2008, όταν η τιμή πετρελαίου βρισκόταν πολύ κοντά στο ιστορικό ρεκόρ των 147 δολαρίων ανά βαρέλι, η κερδοσκοπία στις αγορές εμπορευμάτων βρέθηκε στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.

Ο κ. Michael Masters, διαχειριστής hedge funds και "σταυροφόρος" για το όλο θέμα, υποστήριξε ενώπιον του Κογκρέσου ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν σε funds που συνδέονταν με τα εμπορεύματα 20πλασιάστηκαν, φτάνοντας στα 260 δισ. δολάρια από τα 13 δισ. Η αύξηση της ζήτησης σε αυτήν την περίπτωση ήταν ισχυρότερη ακόμη και από την ενίσχυση της αγοράς πετρελαίου από την Κίνα.

Κατόπιν η έκρηξη του πετρελαίου ολοκληρώθηκε και, υπό τη σκιά της κατάρρευσης της Lehman Brothers, τα εμπορεύματα ακολούθησαν την πορεία μετοχών.

Φέτος η ιστορία επαναλήφθηκε. Η τιμή του πετρελαίου διπλασιάστηκε, ενισχύοντας την πορεία του πληθωρισμού. "Κερδοσκόποι traders" φρόντισαν να φουσκώσουν δύο φορές τις τιμές. Κατά τη διάρκεια, όμως, της περασμένης εβδομάδας -χωρίς να υπάρχει η παραμικρή σύνδεση με το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης- το πετρέλαιο υποχώρησε 15%.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν όλοι είναι να μην υπάρξει υπερβολική αντίδραση. Αλλά την ίδια στιγμή καθίσταται απόλυτα σαφές ότι η ισχυρή ροή κεφαλαίων άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά εμπορευμάτων. Έπληξε την εικόνα της ανάκαμψης και δημιούργησε ψευδείς εντυπώσεις ότι θα υπάρξει αύξηση του πληθωρισμού, ενώ το ουσιαστικό μας πρόβλημα είναι ο αποπληθωρισμός.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v