Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ευρώπη "υποδέχεται" την πιστωτική κρίση

Σε περιόδους κρίσης οι ισολογισμοί των τραπεζών συρρικνώνονται κατά 7%, υποστηρίζει το ΔΝΤ. Στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει κατά 2,4%. Ως εκ τούτου η πιστωτική κρίση μόλις άρχισε "να δείχνει τα δόντια της"...

  • Lex
Η Ευρώπη υποδέχεται την πιστωτική κρίση
Ας μιλήσουμε για το πώς πρέπει να κλείνεις την… πόρτα του στάβλου αφού πρώτα το άλογο έχει εξαφανιστεί. Έτσι και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομίας φροντίζουν να καταστρώσουν σχέδια για το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση, όποτε και εάν συμβεί.

Η Γερμανία είναι από τις ελάχιστες χώρες που εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους για την υποχώρηση των χορηγήσεων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης. Το περασμένο σαββατοκύριακο το Βερολίνο άφησε να εννοηθεί πως δεν θα διστάσει να πιέσει τις γερμανικές τράπεζες να αυξήσουν την παροχή δανείων αλλά και ότι η κεντρική τράπεζα, Bundesbank, μπορεί να αναλάβει τον ρόλο που οφείλουν να έχουν οι απλές τράπεζες, δηλαδή την παροχή νέων δανείων.

Αυτή την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε., η Γερμανία κατέθεσε πρόταση για χαλάρωση των κανόνων της Βασιλείας ΙΙ, μέσω της οποίας θα εφαρμόζονταν λιγότερο σκληροί κανόνες σε ό,τι αφορά τα αποθεματικά που οφείλουν να διατηρούν τα πιστωτικά ιδρύματα και ως εκ τούτου θα είχαν επιπλέον κεφάλαια για την παροχή δανείων.

Ένας λόγος για τις ανησυχίες του Βερολίνου αφορά στο γεγονός ότι το πρόγραμμα στήριξης προς τις γερμανικές τράπεζες που έχει εφαρμόσει δεν δείχνει να φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όμως, η Γερμανία έχει κάθε λόγο να ανησυχεί, καθώς η πιστωτική κρίση στην Ευρώπη μόλις τώρα αρχίζει.

Παρά την ύφεση, η παροχή δανείων στην ευρωζώνη άρχισε να υποχωρεί μόλις τον Ιανουάριο του 2009. Οι χώρες στις οποίες η παροχή δανείων έχει συρρικνωθεί ταχύτερα είναι αυτές όπου υπήρξε έκρηξη δανεισμού κατά την περίοδο της ισχυρής ανάπτυξης.

Στην Ελλάδα, όπου η παροχή δανείων υπερδιπλασιάστηκε στην πενταετία που ολοκληρώθηκε το 2008, οι χορηγήσεις έχουν υποχωρήσει 6% σε σύγκριση με το υψηλότερο επίπεδό τους, σύμφωνα με εκτίμηση της Deutsche Bank.

Αντίθετα στη Γερμανία, όπου οι επιχειρήσεις δεν αύξησαν τον δανεισμό τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής άνθησης, ενώ οι καταναλωτές φρόντισαν να μειώσουν τη δική τους δανειακή επέκταση, η πτώση στα δάνεια είναι μόλις 0,5%.

Ένας λόγος γι' αυτήν την ήπια πτώση είναι το... τσεκούρι στα επιτόκια. Και ακόμη ένας το ότι ο τρόπος παροχής δανείων έχει αλλάξει. Η αυξημένη αγορά κρατικού χρέους ουσιαστικά κρύβει την πραγματική εικόνα και δεν αποκαλύπτει την πτώση του δανεισμού στον ιδιωτικό τομέα.

Η φετινή άνοδος στην έκδοση εταιρικών ομολόγων αποδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις κατόρθωσαν να βρουν τα κεφάλαια που χρειάζονται χωρίς να προστρέξουν στις τράπεζες.

Όμως οι κεφαλαιουχικές αγορές είναι ανοιχτές μόνο σε όσους γνωρίζουν πολύ καλά τη λειτουργία τους. Για τους υπόλοιπους, οι οποίοι στηρίζονται στις "απρόθυμες" τράπεζες, οι προοπτικές δεν είναι και τόσο θετικές.

Σε τυπική ύφεση οι ισολογισμοί των τραπεζών συρρικνώνονται κατά 7%, σύμφωνα με εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Μέχρι σήμερα η πτώση στην ευρωζώνη έχει φτάσει στο 3,4%. Βάσει αυτού του τρόπου υπολογισμού, η πιστωτική αποστράγγιση επί ευρωπαϊκού εδάφους έχει ακόμη πολύ χρόνο μπροστά της.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v