Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία

Σε περιόδους κρίσης, αυξημένης ανεργίας, η ψυχική υγεία όλων περνά δύσκολες στιγμές. Υπ' αριθμόν ένα παρεκτροπή λόγω ύφεσης ο αλκοολισμός. Λύση; Η δημιουργία προγραμμάτων αποκατάστασης ανέργων.

  • Clive Cookson, Science Editor
Η κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία
Η ανεργία και η ύφεση πρόσθεσε αρκετά ονόματα στον κατάλογο των νεκρών από αυτοκτονίες, δολοφονίες αλλά και καρδιακά επεισόδια, αλλά μείωσε τον αριθμό των θανάτων από αυτοκινητικά δυστυχήματα, σύμφωνα με την τελευταία και πλέον τεκμηριωμένη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στην ανθρώπινη υγεία.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του London School of Hygiene and Tropical Medicine ανέλυσαν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους αριθμούς της θνησιμότητας σε 26 χώρες της Ευρώπης από το 1970 έως και το 2007. Τα πλήρη αποτελέσματα δημοσιοποιούνται on line στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Οι ερευνητές ήθελαν να συνδυάσουν σειρά μελέτες αλλά και αντικρουόμενα συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία. Οι περισσότεροι αναλυτές επικέντρωσαν τις έρευνές τους στην αύξηση του άγχους και στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας.

Υπήρξαν και μερικοί που συμπέραναν ότι η κρίση μπορεί να κάνει και καλό, εάν κάποιος αναγκαστεί να πάει στη δουλειά του με τα πόδια αντί να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του.

Το βασικό συμπέρασμα της συγκεκριμένης έρευνα είναι ότι τα καλά και τα άσχημα της κρίσης βρίσκουν τελικά κάποια ισορροπία: σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν υπήρξε σημαντική αύξηση της θνησιμότητας παρά τις αυξομειώσεις της ανεργίας κατά τη διάρκεια του συνόλου των 40 ετών που εξετάστηκαν.

Οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίστηκαν μεταξύ των εξεταζόμενων χωρών αλλά και των αιτίων θανάτου. Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι πολύ πιο δυσμενείς σε χώρες με χαμηλές κοινωνικές δαπάνες, όπως για παράδειγμα κράτη της ανατολικής Ευρώπης και πολύ πιο ήπιες σε χώρες με δυνατό κοινωνικό κράτος όπως η περιοχή της Σκανδιναβίας.

Αύξηση κατά 3% της ανεργίας οδηγεί σε άνοδο 4% στις αυτοκτονίες και 6% στις δολοφονίες, αλλά πτώση 4% στα αυτοκινητικά δυστυχήματα. Η πλέον αρνητική εικόνα αφορά στην αύξηση του αλκοολισμού, η οποία άγγιξε το 28%.

Αν και τα θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια δεν έχουν αυξηθεί τόσο πολύ, αυτό που έχει ενισχυθεί είναι η εμφάνισή τους -πάντα σε περιόδους ύφεσης- σε άνδρες ηλικίας από 30 έως 44 ετών. Οι θάνατοι από καρδιακά επεισόδια σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα αυξήθηκαν κατά 0,86% για κάθε αύξηση 1% της ανεργίας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η στήριξη των ανέργων από την κρατική μηχανή μπορεί να μειώσει σημαντικά τις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία τους.

Εάν οι κοινωνικές δαπάνες στον ενεργό προς εργασία πληθυσμό αυξηθούν κατά 190 δολάρια ανά άτομο σε ετήσια βάση, τότε ο αριθμός των αυτοκτονιών δεν θα ανέβει, ακόμα και αν αυξηθεί η ανεργία.

Στη Βρετανία, όπου η παραπάνω δαπάνη φτάνει στα 150 δολάρια ανά άτομο ετησίως, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι από 25 έως 290 ετησίως οφείλονται στην κρίση.

"Εάν οι κυβερνήσεις διαθέτουν χρήματα σε εποχές κρίσης, καλύτερα να τα δαπανήσουν για να δημιουργήσουν προγράμματα αποκατάστασης ανέργων, παρά στην υγεία ή στην αύξηση του επιδόματος ανεργίας", υποστηρίζει ο κ. David Stuckler από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ένας εκ των ερευνητών.

Ο κ. Martin McKee του London School of Hygiene and Tropical Medicine τόνισε: "Οι αυτοκτονίες είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Ας μην ξεχνάμε ότι οι... επιτυχημένες αυτοκτονίες και η αύξησή τους δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί και οι απόπειρες και ως εκ τούτου η διατάραξη της ψυχικής υγείας ανθρώπων αλλά και οικογενειών".

Οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν πως η δική τους ανάλυση, λόγω κάποιων περιορισμών, θα πρέπει να επεκταθεί ακόμη περισσότερο. Εξαιτίας του ότι επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στο σύνολο του πληθυσμού, δεν εξέτασαν περισσότερο ομάδες πληθυσμού οι οποίες θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως για παράδειγμα τους μετανάστες ή τους πρόσφυγες.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v