Η αντεπίθεση της Google

Η Google με το νέο λειτουργικό της σύστημα θέτει, πλέον, ανοιχτά υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της Microsoft. Με την κίνησή της δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την ενίσχυση του πολυπόθητου ανταγωνισμού.

  • Editorial Comment
Η αντεπίθεση της Google
Τα τύμπανα της ευτυχίας του Googleplex δεν κουράζονται ποτέ να αποκαλύπτουν το "αποτύπωμα" των υπαλλήλων της εταιρίας στο Διαδίκτυο. Ένα νέο λειτουργικό σύστημα φέρνει το "cloud computing" πιο κοντά στην πραγματικότητα και την κυριαρχία της Google σε αυτό περισσότερο πιθανή. Οι καταναλωτές θα πρέπει να αισθάνονται ευτυχείς, ίσως και λίγο νευρικοί.

Η απόφαση της Google να μετατρέψει τον Chrome browser σε λειτουργικό σύστημα που μπορεί να "τρέξει" στα Linux δεν αποτελεί έκπληξη: η εταιρία εδώ και πολλά χρόνια εποφθαλμιά τη θέση της Microsoft στον κλάδο.

Αποτελεί, δε, λογική συνέπεια της αυξανόμενης ισχύος του "cloud computing", όπου προγράμματα χρήσης (software) και αρχεία (data) κατοικούν σε διαδικτυακούς servers και όχι στον υπολογιστή του χρήστη.

Η όλη υπόθεση μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους του μονοπωλιακού καθεστώτος των Windows. Εάν αυτό συμβεί, τότε η καινοτομία της αγοράς θα τα έχει καταφέρει εκεί όπου απέτυχαν οι αρχές ελέγχου.

Σαφώς είναι καλή εξέλιξη: η Microsoft έχει επωφεληθεί εδώ και πολύ καιρό από την έλλειψη ανταγωνισμού στα λειτουργικά συστήματα, γεγονός που κρατά browsers και προγράμματα αναπαραγωγής αρχείων μουσικής ή video (media players) εκτός αγοράς. Η Microsoft εξακολουθεί να επιβάλλει "ενοίκια" μονοπωλίου.

Η ενίσχυση του ανταγωνισμού είναι καλοδεχούμενη, αλλά δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα συμβεί. Παλαιότερα λειτουργικά συστήματα βασισμένα στο Linux δεν κατόρθωσαν να πλήξουν τα Windows, το λειτουργικό σύστημα στο οποίο βασίζονται τα περισσότερα προγράμματα που χρησιμοποιεί ο καθημερινός χρήστης.

Η Google στοιχηματίζει ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και πως οι χρήστες έχουν τη διάθεση να στραφούν στο "cloud computing". Ενδεχομένως να έχει δίκιο. Η εξέλιξη στη χρήση του Διαδικτύου καθιστά, για πρώτη φορά, πιθανή την περίπτωση οι χρήστες να γυρίσουν την πλάτη στα Windows.

Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν θα ωφελήσει τους καταναλωτές εάν η Google αυτό που επιδιώκει είναι απλώς να κατακτήσει την κυρίαρχη θέση της Microsoft στην αγορά. Ως εκ τούτου, είναι θετική είδηση ότι η εταιρία ανακοίνωσε πως το σύστημα θα είναι ανοιχτό, γεγονός που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό τόσο για προγράμματα χρήσης που στηρίζονται στο web όσο και για το ίδιο το νέο λειτουργικό σύστημα. Η Google θα πρέπει να παράσχει ελεύθερη άδεια σε όλους τους ανεξάρτητους ομίλους που μπορούν να βελτιώσουν το σύστημά της.

Είναι απαραίτητη η απομάκρυνση από τη μανία της Microsoft από την επιβαλλόμενη κυριαρχία των Windows. Οι χρήστες web εφαρμογών δεν ενδιαφέρονται για το ποιο λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιούν οι άλλοι. Ως εκ τούτου η αγορά δεν μπορεί να χειραγωγηθεί με τον ίδιο τρόπο που ισχύει στην παραδοσιακή χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Το "cloud computing" ενισχύει τον ανταγωνισμό.

Κρύβει, όμως, και κάποιους κινδύνους. Βάσει του επιχειρηματικού της μοντέλου, η Google αντλεί τον διαφημιστικό της τζίρο μέσω των "πληροφοριών" για τη χρήση του Διαδικτύου. Καθώς οι χρήστες "ανεβάζουν" όλο και περισσότερα αρχεία και πληροφορίες on line, το μοντέλο της Google θα βρεθεί αντιμέτωπο με θέματα που αφορούν στη διαφύλαξη του προσωπικού απορρήτου.

Μέχρι στιγμής η Google είναι "κουφή" ή έστω "δεν ακούει και πολύ καλά" κάθε φορά που εγείρεται ένα τέτοιο θέμα. Όμως, η εμπιστοσύνη των χρηστών δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Τα ταλέντα στο Googleplex θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να την κερδίσουν. Τόσο σκληρά όσο θα εργάζονταν για να δημιουργήσουν ένα νέο software.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v