Η Κίνα κήρυξε πόλεμο στο δολάριο

Πολιτικά κίνητρα "βλέπουν" οι αναλυτές στις συνεχιζόμενες φραστικές επιθέσεις της Κίνας στο δολάριο. Το Πεκίνο επιθυμεί οι ΗΠΑ να κατανοήσουν πλήρως την εξάρτησή τους από τις "καλές διαθέσεις" του και να κινηθούν ανάλογα.

  • George Parker & Guy Dinmore (Ιταλία), Krishna Guha (Ουάσιγκτον), Justine Lau (Χονγκ Κονγκ)
Η Κίνα κήρυξε πόλεμο στο δολάριο
Η Κίνα εξαπέλυσε την πλέον "υψηλόβαθμη" επίθεσή της ενάντια στο δολάριο και τη χρήση του ως βασικού μέσου των ανά την υφήλιο συναλλαγματικών αποθεμάτων και μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνόδου του G8 στην κατεστραμμένη περιοχή L’Aquila.

Ο κ. Dai Bingguo, κορυφαίο στέλεχος της κινεζικής κυβέρνησης, επανέφερε το όλο θέμα, καθώς αντικατέστησε τον Κινέζο Πρόεδρο στη σύνοδο του G8.

Οι δηλώσεις του, και μάλιστα μπροστά στον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Obama, έφεραν ξανά στο προσκήνιο τις ανησυχίες των δυτικών ηγετών, κάποιοι εκ των οποίων δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι οποιαδήποτε συζήτηση αφορά στα νομίσματα μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές και να πλήξει την ανάκαμψη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, κ. Gordon Brown, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι ο ίδιος δεν άκουσε τον κ. Dai να δηλώνει κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε, δε, ότι η υφήλιος θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στην έξοδο από την ύφεση και όχι σε άλλα θέματα.

"Κανείς δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα", τόνισε ο κ. Brown. 

Ο κ. Dai  υποστήριξε: "Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο σύστημα για τα συναλλαγματικά αποθέματα και τα νομίσματα που τα συνθέτουν, το οποίο θα έχει καλή εποπτεία. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει σχετική σταθερότητα των συγκεκριμένων νομισμάτων και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα συναλλαγματικών αποθεμάτων στο οποίο θα συμμετέχουν περισσότερα νομίσματα".

Μπορεί να μην κατονόμασε το δολάριο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δίστασε να καλέσει την υφήλιο να αλλάξει τον τρόπο διάρθρωσης των συναλλαγματικών της αποθεμάτων αλλά και να εξασφαλίσει μία σχετικά σταθερή ισοτιμία μεταξύ των κορυφαίων νομισμάτων.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις του κ. Dai έχουν περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό χαρακτήρα. Αν και η Κίνα επιθυμεί να απεξαρτηθεί από το δολάριο, οι Κινέζοι αξιωματούχοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει σύντομα. Πιθανώς, δε, να χρειαστούν αρκετά χρόνια.

Με την επίθεση στο δολάριο η Κίνα προσπαθεί να εκφράσει και την απογοήτευσή της για την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ. Άλλωστε κορυφαίοι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες για τη διόγκωση των αμερικανικών ελλειμμάτων αλλά και για την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολουθεί η Fed. Άλλωστε, η Κίνα επιθυμεί οι ΗΠΑ να γνωρίζουν την εξάρτησή τους από αυτήν, με δεδομένο ότι έχει στην κατοχή της ομόλογα αμερικανικού δημοσίου αξίας 2 τρισ. δολαρίων.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Joseph Yam, επικεφαλής της Hong Kong Monetary Authority, υποστήριξε ότι το Χονγκ Κονγκ εξετάζει να αλλάξει περίπου 200 δισ. δολ. από τα συναλλαγματικά της αποθέματα και να τα τοποθετήσει σε άλλα νομίσματα πλην του δολαρίου.

Μάλιστα, ο κ. Yam υποστήριξε ότι είναι ανοιχτός και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το παραπάνω ποσό να μετατραπεί σε γουάν. "Κάποια στιγμή στο μέλλον δεν αποκλείουμε την τοποθέτηση μέρους των αποθεμάτων μας σε γουάν. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για την τρέχουσα περίοδο. Πάντως, μία αλλαγή στη σύσταση των συναλλαγματικών μας αποθεμάτων δεν πρόκειται να μας βλάψει".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v