Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επικινδυνότητα των… καλοκαιρινών διακοπών

Οι θερινοί μήνες θεωρούνται χρηματιστηριακά οι πλέον "ήπιοι". Όμως, όσο αυξάνονται οι αδειούχοι, τόσο αγριεύει και ο χειρότερος εχθρός των αγορών: η έλλειψη ρευστότητας.

Η επικινδυνότητα των… καλοκαιρινών διακοπών
Ο κ. Dennis Gartman, εκδότης του Gartman Letter, προσφέρει στους αναγνώστες του "Alphaville" μερικά σοφά λόγια όσον αφορά στην πιθανότητα χρηματιστηριακών εμπλοκών εξαιτίας των… θερινών διακοπών.

Ο αναλυτής τονίζει ότι, αν και είναι γεγονός πως οι θερινοί μήνες είναι πιο ήπιοι, καθώς προσφέρουν περίοδο ανάπαυσης για τους περισσότερους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού κλάδου, ο προσεκτικός παρατηρητής παρατηρεί και μια άλλη επίδραση των διακοπών. Γιατί καθώς αυξάνονται οι αδειούχοι έτσι αυξάνεται και η χειρότερη "δολοφόνος" των αγορών: η έλλειψη ρευστότητας. 

Ο κ. Gartman σημειώνει: "Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι στις τελευταίες δεκαετίες οι πιο βίαιες κινήσεις στις αγορές γίνονται τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου, επειδή ακριβώς τα dealing rooms είναι άδεια.

Η έλλειψη ρευστότητας σε καιρούς πολιτικής ψυχολογικής αστάθειας μπορεί να επιτείνει προβλήματα…

Θυμηθείτε τα προβλήματα στη Ρωσία τον Αύγουστο μία δεκαετία πριν και εκείνα που έζωσαν την LTCM εξαιτίας εκείνης της κρίσης. Ήταν και οι δύο "καλοκαιρινές κρίσεις" κι έχουν ακολουθήσει κι άλλες…

Οπότε, επειδή επικρατεί η ραστώνη, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα θα μείνουν ήρεμα και δεν θα εξελιχθεί κάποια αστάθεια… Αντιθέτως, είναι σίγουρο ότι αυτό θα γίνει… Απλώς δεν γνωρίζουμε το πότε".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v