Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι μετανάστες πληρώνουν την ανεργία

Πτώση 10% στα εμβάσματα που αποστέλλουν στις χώρες καταγωγής τους οι μετανάστες προβλέπει για φέτος η Παγκόσμια Τράπεζα. Η υψηλή ανεργία στις ανεπτυγμένες αγορές αναγκάζει τους μετανάστες να "μαζευτούν".

  • Tom Braithwaite (Ουάσινγκτον)
Οι μετανάστες πληρώνουν την ανεργία
Η ανεργία στις ΗΠΑ επηρεάζει αρνητικά και πέραν των συνόρων της χώρας και θα συνεχίσει να έχει υψηλότερη του αναμενομένου επίδραση στην υποχώρηση των κεφαλαίων που οι μετανάστες στέλνουν στις χώρες καταγωγής τους.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα εμβάσματα προς τις αναδυόμενες οικονομίες θα υποχωρήσουν από 7% έως και 10% φέτος, ενώ πριν από μικρό χρονικό διάστημα ο διεθνής οργανισμός προέβλεπε πτώση μεταξύ του 5% και του 8%. Τα εμβάσματα ενισχύθηκαν το 2008 κατά 15% φτάνοντας στα 328 δισ. δολάρια, από 285 δισ. που ήταν το 2007.

Όπως τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, η αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες αλλά και η επιβολή προστατευτικών μέτρων στο εμπόριο θα έχουν επίσης επίπτωση στα εμβάσματα των μεταναστών.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει την ισχυρότερη επίδραση στο όλο θέμα, με δεδομένη την ανεργία στο 9,5%, αναγκάζοντας τους μετανάστες να στέλνουν όλο και λιγότερα χρήματα. Μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Στο Μεξικό η εισροή εμβασμάτων έχει υποχωρήσει 11% φέτος, πτώση η οποία αποδίδεται σε μεγάλο ποσοστό στην κάθετη υποχώρηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, κλάδος που ήταν παραδοσιακά αγορά "απορρόφησης" Μεξικανών μεταναστών.

Η εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι ομοιόμορφη. Για παράδειγμα, η Κίνα και οι Φιλιππίνες δέχτηκαν υψηλά επίπεδα εμβασμάτων το 2008 και παρέμειναν σε θετική τροχιά και φέτος.

Το 2008 η χώρα που έλαβε τα περισσότερα εμβάσματα ήταν η Ινδία, καθώς η αξία τους έφτασε στα 52 δισ. δολάρια, ακολουθούμενη από την Κίνα με 40,6 δισ. δολάρια και το Μεξικό με 26,3 δισ. δολάρια. Όμως, ποσοστό επί του ΑΕΠ το Τατζικιστάν παραμένει το κράτος που εξαρτάται περισσότερο από τα εμβάσματα των μεταναστών καθώς αυτά άγγιξαν το 46% του ΑΕΠ το 2007.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v