Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τεχνολογικές ελπίδες της Wall Street

Η τεχνολογία επιστρέφει στο προσκήνιο. Οι επενδυτές στη Wall Street φαίνεται ότι τη θεωρούν σίγουρο στοίχημα, πιστεύοντας ότι θα προσφέρει καλές αποδόσεις. Αν κρίνουμε από την Intel, μάλλον δεν έχουν άδικο.

  • John Authers, Investment Editor
Οι τεχνολογικές ελπίδες της Wall Street
Κάποια στιγμή ο κλάδος τεχνολογίας θα γίνει κυκλικός και τα chips από σιλικόνη θα ακολουθούν τους ίδιους κανόνες με αυτούς που ρυθμίζουν τα ημιφορτηγά αυτοκίνητα και τα σκαμπανεβάσματα της οικονομίας.

Όμως αυτή η στιγμή δεν έχει φτάσει ακόμη και οι αγορές εξακολουθούν να στηρίζονται στον κλάδο σαν μηχανή ανάπτυξης αλλά και ως ένδειξη ότι υπάρχει ανάκαμψη.

Μετά τον πάτο του Νοεμβρίου 2008, οι μετοχές τεχνολογικών ομίλων έχουν ξεπεράσει σε αποδόσεις τον S&P 500 κατά 20,8% και τις μετοχές κυκλικών και βιομηχανικών κλάδων σε ποσοστό 32,8%. Μετά το ζενίθ του S&P 500 τον περασμένο μήνα, οι τίτλοι τεχνολογικών ομίλων ακολουθούν σταθεροποιητική πορεία, όπως ακριβώς συμβαίνει στις μετοχές παραγωγής προϊόντων υγείας αλλά και σταθερών των καταναλωτικών αγαθών, δηλαδή σε δύο αμυντικούς κλάδους.

Τα ισχυρά μεγέθη της Intel φαίνεται να πείθουν όλο και περισσότερο για την κατάσταση του κλάδου.

Το ενδιαφέρον για τον τεχνολογικό χώρο υπογραμμίζει επίσης τις έντονες ανησυχίες που υπάρχουν για τους κυκλικούς επιχειρηματικούς τομείς. Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αρνείται να ανακάμψει και βρίσκεται 15% χαμηλότερα σε σύγκριση με το υψηλότερο επίπεδό της που είχε το 1998.

Πρόκειται για μυστήριο, καθώς η βιομηχανική παραγωγή της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, οι οποίες ακολουθούσαν την αντίστοιχη των ΗΠΑ, εμφανίζει σημάδια σταδιακής ανάκαμψης.

Την ίδια στιγμή ο δείκτης μεταποίησης ISM -ο οποίος υπολογίζει σε ικανοποιητικό βαθμό την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής εδώ και τέσσερις δεκαετίες- ακολουθεί καλή πορεία. Τα αποθεματικά των επιχειρήσεων υποχωρούν και ως εκ τούτου δημιουργούνται ελπίδες ότι η παραγωγή θα επιταχυνθεί.

Σαφώς η αγορά θεωρεί ότι κάποια στιγμή η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ θα ανακάμψει. Όμως την ίδια ώρα προτιμά να στοιχηματίζει υπέρ του μη κυκλικού τεχνολογικού κλάδου.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v