Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο καλπασμός της Κίνας

Goldman Sachs των οικονομιών χαρακτηρίζουν την Κίνα οι "F.T.". Εντυπωσιακή ανάπτυξη β΄ τριμήνου και πολύ καλή πορεία του χρηματιστηρίου. Όμως οι κίνδυνοι της φούσκας δεν έχουν υποχωρήσει στο ελάχιστο.

  • Lex
Ο καλπασμός της Κίνας
Η Κίνα είναι η Goldman Sachs των οικονομιών. Τρυπήστε την και θα αφήσει μόλις μία σταγόνα αίμα, ενώ οι ανταγωνιστές θα συνεχίσουν να αιμορραγούν σχεδόν ακατάπαυστα. Επιπροσθέτως, θα ανακάμψει με ταχύτητα. Άλλωστε ο ρυθμός ανάπτυξής της διαμορφώθηκε στο 7,9% στο β΄ τρίμηνο του 2009.

Οι επενδυτές αγαπούν τους νικητές, αν και όχι με το ίδιο πάθος όπως πριν από την κατάρρευση της Lehman, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση της κινεζικής αγοράς να είναι μεγαλύτερη από αυτήν της Ιαπωνίας και να καταστεί η δεύτερη ισχυρότερη παγκοσμίως. Με βάση τα τρέχοντα επίπεδα ανάπτυξης, θα κατορθώσει να ξεπεράσει σε αξία και το ιαπωνικό ΑΕΠ έως το 2011.

Αυτό δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Το Πεκίνο έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να στηρίξει την οικονομία από την υποχώρηση των εξαγωγών. Το οικονομικό μοντέλο έχει αλλάξει, αν και παραμένει στα χέρια της κυβέρνησης. Η εγχώρια κατανάλωση ενισχύεται.

Βέβαια, αρκετά από τα παραπάνω θετικά στοιχεία οφείλονται στο πλουσιοπάροχο πακέτο στήριξης της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή η Goldman πέτυχε αναλαμβάνοντας μεγαλύτερο ρίσκο. Το αντίθετο συμβαίνει με την Κίνα. Η ανάπτυξη μεταφράζεται σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ως εκ τούτου σε απομάκρυνση του ενδεχομένου κοινωνικών αναταραχών.

Όμως και η Κίνα αντιμετωπίζει αρκετούς κινδύνους: Πρώτον, το ράλι ή τη "φούσκα" στο χρηματιστήριο καθώς αυτό έχει ενισχυθεί 75% από την αρχή του έτους. Δεύτερον, το real estate. Οι επενδύσεις σε ακίνητα στο α΄ εξάμηνο και σε ετήσια βάση ενισχύθηκαν σε ποσοστό 18%.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v