Ακλόνητη η παντοδυναμία των οίκων αξιολόγησης

Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο των ΗΠΑ, Calpers, μηνύει τους οίκους αξιολόγησης για "κακές αξιολογήσεις", που επέφεραν ζημίες ενός δισ. δολαρίων. Όμως το σύστημα είναι τόσο εξαρτημένο από τους οίκους που αδιαφορεί.

  • Lex
Ακλόνητη η παντοδυναμία των οίκων αξιολόγησης
«Στηριχθήκαμε στις αξιολογήσεις», ξεκαθάρισε η Calpers. Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο των ΗΠΑ, California Public Employee’s Retirement System (Calpers) δικαιολόγησε με αυτόν τον τρόπο την απόφασή του να επενδύσει 1,3 δισ. δολάρια σε τρία δομημένα επενδυτικά προϊόντα το 2006. Τρία προϊόντα τα οποία είχαν λάβει τον υψηλότερο «βαθμό» αξιολόγησης.

Η Calpers έχασε από αυτή την επένδυση περί του ενός δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα να καταθέσει μήνυση ενάντια στους τρεις μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης –Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch- τονίζοντας ότι οι λανθασμένες μέθοδοι που χρησιμοποίησαν, οδήγησαν σε ακόμη πιο λανθασμένες και αποτυχημένες αξιολογήσεις.

Χωρίς αμφιβολία η αξιολόγηση δομημένων επενδυτικών προϊόντων υπήρξε αρκετά άστοχη. Η Calpers όμως υποστηρίζει ότι τα SIVs (Structured Investment Vechicles) ήταν εξαιρετικά «αόριστα». Ως εκ τούτου το συνταξιοδοτικό ταμείο δεν είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσεις τις δικές του υπηρεσίες και να «ψάξει» την σύνθεση και τις προοπτικές τους.

Πρόκειται για μάλλον αδύναμο επιχείρημα. Εάν το συνταξιοδοτικό ταμείο, με υπό διαχείριση κεφάλαια 176 δισ. δολαρίων, ήθελε περισσότερες πληροφορίες, καλύτερη ενημέρωση για τα SIVs δεν είχε παρά να το ζητήσει. Εάν δεν του τις πρόσφεραν απλά θα έπρεπε να εγκαταλείψει την επένδυση.

Υποστηρίζοντας ότι η καλή αξιολόγηση των SIVs συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι οι οίκοι λάμβαναν και προμήθειες από αυτά, το Calpers αγγίζει την καρδιά του προβλήματος: την σύγκρουση συμφερόντων για τους οίκους αξιολόγησης. Άλλωστε οι οίκοι λαμβάνουν το 95% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους από προμήθειες δημόσιων εγγραφών και έκδοσης επενδυτικών εργαλείων.

Δηλαδή, συνεχίζει το Calpers, οι οίκοι στην ουσία «πουλούσαν» τα δικά τους προϊόντα. Από την πλευρά τους οι οίκοι τονίζουν ότι απλά «καταθέτουν την άποψή τους» σε ό,τι αφορά την δημιουργία κάποιου δομημένου προϊόντος και όχι την επενδυτική τους συμβουλή. Μάλιστα έχουν κατορθώσει να «περάσουν» ως ορθή αυτήν την άποψη σε αρκετές δικαστικές διαμάχες.

Παρά, πάντως, τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τα «κενά ενημέρωσης» το χρηματοοικονομικό σύστημα παραμένει εξαρτημένο από τους οίκους αξιολόγησης. Μία εξάρτηση που πολύ δύσκολα θα «σπάσει». Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι η μήνυση του Calpers στην Moody’s δεν προκάλεσε το παραμικρό «κούνημα» στην μετοχή του οίκου, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v