Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατασχέσεις 1,5 εκατ. ακινήτων στις ΗΠΑ

Τα προβλήματα των τραπεζών εξακολουθούν να έχουν τις ρίζες τους στα θεμέλια των ακινήτων. Και αυτά τα προβλήματα αναμένεται να φτάσουν στην αιχμή τους το 2011 και να παραμείνουν υψηλά έως το 2013.

  • Lex
Κατασχέσεις 1,5 εκατ. ακινήτων στις ΗΠΑ
Τα προβλήματα των τραπεζών εξακολουθούν να έχουν τις ρίζες τους στα θεμέλια των ακινήτων.

Καθώς η ανεργία αυξάνεται, τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων λαμβάνουν νέα τροπή. Οι κατασχέσεις κατοικιών στο α΄εξάμηνο του 2009 ανήλθαν στο 1,5 εκατομμύριο, παρά τα πολυσυζητημένα προγράμματα επαναδιαπραγμάτευσης δανείων. Μάλιστα, καθώς ο Ιούνιος ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας με ειδοποιήσεις πλειστηριασμού σε πάνω από 300.000 κατοικίες, η αγορά ακινήτων ίσως αρχίσει και πάλι να επιδεινώνεται.

Για τις τράπεζες, αυτό σημαίνει ότι περισσότερα ακίνητα θα «πέσουν» στα βιβλία τους, με την μορφή των αποκαλούμενων «ακινήτων άλλης ιδιοκτησίας» (other real-estate owned- OREO).

Περίπου τα μισά από τα κατασχεμένα σπίτια, επιστρέφουν στις τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας RealtyTrac. Απ’όσα βγαίνουν στον πλειστηριασμό, πάνω από τα τέσσερα πέμπτα καταλήγουν πίσω στον πιστωτή, καθώς δεν καταφέρουν να προσελκύσουν ενδιαφέρον σε μια τιμή που θέτει η τράπεζα.

Τι θα ακολουθήσει; Η Credit Suisse πιστεύει ότι θα ακολουθήσει αύξηση στις ζημίες από τα OREO στο δ΄τριμηνο.

Δεδομένου ότι αυτές οι απώλειες θεωρητικώς θα έχουν χρονική υστέρηση τρία με τέσσερα τρίμηνα μετά τις κατασχέσεις, οι ζημίες από τα OREO θα πρέπει να κορυφωθούν το 2011 και να παραμείνουν υψηλά έως το 2013, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Credit Suisse.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v