Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος στη χρυσή εποχή των τραπεζών

Μπορεί να εντυπωσίασαν στο β΄ τρίμηνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν το "ράλι". Άλλωστε οι παράγοντες που τις στηρίζουν, με πρώτο το κράτος, μάλλον έχουν αρχίσει να αποχωρούν.

  • John Authers, Investment Editor
Τέλος στη χρυσή εποχή των τραπεζών
Ήταν η χρυσή εποχή για τις μετοχές τραπεζών; Την περασμένη εβδομάδα οι κορυφαίες τράπεζες της Wall Street έδειξαν ότι γιατρεύτηκαν. Όσες εξ αυτών ανακοίνωσαν οικονομικά μεγέθη β΄ τριμήνου είχαν κέρδη, ακόμη και η Citigroup, αν και στη δική της περίπτωση η επιστροφή σε κερδοφόρα πορεία οφειλόταν στην πώληση της Smith Barney, του άλλοτε... στολιδιού στην κορόνα των χρηματιστηριακών μονάδων του ομίλου.

Στη, δε, περίπτωση της Goldman Sachs, της πλέον αξιόπιστης τράπεζας της Wall Street, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η είδηση έγκειται στο ότι έχει κρατήσει στα ταμεία της 11,4 δισ. δολάρια για αποζημιώσεις στο α΄ εξάμηνο του έτους.

Εάν διατηρηθεί στην τρέχουσα τροχιά, τότε η Goldman θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει κατά μέσο όρο 770.000 δολάρια σε καθέναν από τους 29.000 υπαλλήλους της φέτος.

Οι μέτοχοι συνέβαλαν και αυτοί στην επιστροφή του πλούτου των τραπεζών. Ο δείκτης χρηματοοικονομικών ομίλων του S&P 500 έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με τα χαμηλά του Μαρτίου, ενώ ο αντίστοιχος του FTSE World έχει ενισχυθεί 73% στο ίδιο διάστημα.

Δεν θα ήταν όμως συνετό να θεωρήσουμε ότι αυτή η καλή εικόνα θα διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι απλώς αντιμετώπισαν σύντομη, αν και εξαιρετικά κερδοφόρα, χρυσή εποχή.

Υπάρχουν αρκετοί οικονομικοί λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία. Η αρχική επιθετική κρίση για τις τράπεζες έχει ολοκληρωθεί, όμως τώρα ο κλάδος κινδυνεύει να εισέλθει σε λιγότερο σκληρή, αλλά μεγαλύτερης διάρκειας, περίοδο κρίσης. Ως είθισται, όταν υπάρχουν προβλήματα στην οικονομία, οι πρώτες που τα υφίστανται είναι οι τράπεζες. Όταν, για παράδειγμα, είσαι άνεργος, το πρώτο που περιορίζεις είναι οι πληρωμές στις δόσεις των δανείων σου.

Στην τρέχουσα περίοδο, οι τράπεζες προκάλεσαν προβλήματα στην οικονομία, καθώς μείωσαν τις χορηγήσεις. Ακόμη όμως δεν έχουν πληγεί από την πιστωτική κρίση στην οικονομία.

Η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται στον δυτικό κόσμο. Οι ζημίες για τις πιστωτικές κάρτες στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 10,44% τον Ιούνιο. Η στεγαστική αγορά εμφανίζει ενδείξεις σταθεροποίησης, όμως η ανεργία που σημειώνει άνοδο θα οδηγήσει σε ενίσχυση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων.

Επιπρόσθετα, οι αιτίες που στήριξαν την κερδοφορία δεν είναι επαναλαμβανόμενες. Οι προμήθειες από την αναδοχή δημοσίων εγγραφών -καθώς πολλές επιχειρήσεις αναζήτησαν μετρητά μέσω της αύξησης κεφαλαίων- δεν πρόκειται να συνεχιστούν ή τουλάχιστον να προχωρήσουν με τον ίδιο ρυθμό. Επιπλέον, οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις δεν θα προσφέρουν επ’ άπειρον στήριξη στις τράπεζες.

Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται πρόθυμες να πάψουν να είναι τόσο "γενναιόδωρες". Η διαφαινόμενη απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αφήσει τη CIT -τον μεγαλύτερο όμιλο παροχής δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις- να καταρρεύσει (αν συμβεί, θα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χρεοκοπία στις ΗΠΑ) το αποδεικνύει. Προφανώς η CIT είναι αρκετά μεγάλη, αλλά όχι και τόσο σημαντική ώστε να διασωθεί.

Την ίδια στιγμή οι αρχές ελέγχουν εμφανίζονται στο προσκήνιο. Αν και παρέμειναν "ήσυχες" στο ζενίθ της κρίσης, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να το πράττουν. Ήδη η Commodity Futures Trading Commission αποφάσισε να θέσει περιορισμούς στις επενδύσεις στα παράγωγα εμπορευμάτων. Την ίδια στιγμή υπάρχουν προτάσεις να ασκηθούν πιέσεις στις τράπεζες για να διατηρούν υψηλότερο ποσοστό αποθεματικών.

Στη Βρετανία ειδική επιτροπή υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει "τσεκούρι" στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών.

Η λογική που επικρατεί είναι απλή. Οι μεγάλοι της Wall Street ή θα πρέπει να πιεστούν τόσο πολύ ώστε να "γίνουν μικροί" και ως εκ τούτου αν καταρρεύσουν κανένας να μη νοιαστεί ή αν παραμείνουν μεγάλοι θα πρέπει να δεχτούν τον εξονυχιστικό έλεγχο των εποπτικών αρχών. Καμία από αυτές τις δύο προοπτικές δεν πρόκειται να στηρίξει την κερδοφορία τους.

Το να προσπαθήσεις να αξιολογήσεις τις μετοχές τραπεζών στην τρέχουσα περίοδο είναι όντως δύσκολο. Όμως μετά τη "φούσκα" το μερίδιό τους στις διεθνείς αγορές υποχώρησε, φτάνοντας στο 21% κατά μέσο όρο. Πάντως το πιθανότερο είναι ότι θα έχουν πορεία χειρότερη από τον μέσο όρο των αγορών στο επόμενο διάστημα.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v