Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού πήγαν τα χρήματα του TARP

Το 83% των αμερικανικών τραπεζών που δέχτηκαν "στήριξη" από το πρόγραμμα TARP υποστηρίζει ότι χρησιμοποίησε τα εν λόγω κεφάλαια για παροχή νέων δανείων, σύμφωνα με έρευνα αρμόδιας επιτροπής των ΗΠΑ.

  • Tom Braithwaite (Ουάσινγτον)
Πού πήγαν τα χρήματα του TARP
Η πλειονότητα των αμερικανικών τραπεζών που δέχτηκαν στήριξη από την κυβέρνηση της χώρας, μέσω του προγράμματος TARP, υποστηρίζει ότι χρησιμοποίησε μεγάλο μέρος στην παροχή νέων δανείων, ενώ κάποιες εξ αυτών παραδέχονται ότι αξιοποίησαν τα κεφάλαια αυτά προκειμένου να εξαγοράσουν ανταγωνιστές.

Η έρευνα του κ. Neil Barofsky, επικεφαλής ειδικής επιτροπής (Sigtarp), η οποία εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες διαχειρίζονται τα κεφάλαια του TARP, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική.

Το 83% των 380 που συμμετείχαν στην έρευνα που πραγματοποίησε η ομάδα Sigtarp δήλωσε ότι χρησιμοποίησε τα κεφάλαια του TARP για αύξηση των χορηγήσεων. 

Ποσοστό 43% υποστήριξε ότι μέσω αυτών των κεφαλαίων στήριξε την κεφαλαιουχική του επάρκεια, το 31% προχώρησε στην πραγματοποίηση επενδύσεων, το 14% σε αποπληρωμή χρεών και το 4% χρησιμοποίησε τη βοήθεια για την πραγματοποίηση των εξαγορών.

Αν και η ομάδα του κ. Barofsky θεωρεί ότι η εν λόγω έρευνα είναι ιδιαίτερα θετικό βήμα προς την ύπαρξη όλο και μεγαλύτερης διαφάνειας, το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ δεν είναι και τόσο πρόθυμο να πιέσει τις τράπεζες να αποκαλύψουν πού διοχέτευσαν τα κεφάλαια του TARP.

Μάλιστα το αμερικανικό υπουργείο υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν περιοριστικοί όροι για τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες χρησιμοποίησαν την κρατική βοήθεια.

Σύμφωνα πάντως με την έρευνα του Sigtarp, υπήρξαν και 15 τράπεζες που χρησιμοποίησαν τα κεφάλαια της βοήθειας για αγορά ανταγωνιστών, αλλά σε αυτήν τους την κίνηση είχαν τη στήριξη της Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC).
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v