Fed:Έτοιμη για "έξοδο" απο τα μη συμβατικά μέτρα

Τους τρόπους με τους οποίους η Fed θα εγκαταλείψει τη "μη συμβατική νομισματική πολιτική" αναμένεται να ανακοινώσει ο επικεφαλής της κ. Ben Bernanke. Απόλυτα ορθή απόφαση, σημειώνουν στο Editorial τους οι "F.T".

  • Editorial Comment
Fed:Έτοιμη για έξοδο απο τα μη συμβατικά μέτρα
Ο πρόεδρος της Fed, κ. Ben Bernanke, αναμένεται αυτήν την εβδομάδα να εξηγήσει στο Κογκρέσο πώς η τράπεζα σχεδιάζει να αποσυρθεί από τη μη συμβατική νομισματική πολιτική που ακολουθεί.

Έχει απόλυτο δίκιο να το πράξει.

Όχι γιατί υπάρχουν λόγοι να αλλάξει αυτή τη στιγμή πολιτική. Ούτε διότι η πολιτική που ακολουθεί η τράπεζα προκαλεί άμεσο κίνδυνο για ενίσχυση του πληθωρισμού.

Το πράττει γιατί υπάρχει ο διάχυτος φόβος ότι η Fed δεν θα κατορθώσει να αλλάξει πολιτική έγκαιρα και αυτό προκαλεί πανικό όσον αφορά στις μελλοντικές πληθωριστικές πιέσεις. Αυτός ο πανικός έχει ως αποτέλεσμα να καθιστά λιγότερο αποτελεσματική την τρέχουσα νομισματική πολιτική.

Υπάρχει έντονη ανησυχία για τη διόγκωση του ισολογισμού της Fed, ο οποίος από τα 900 δισ. δολάρια που ήταν το καλοκαίρι του 2008 έχει ξεπεράσει ελαφρά τα 2 τρισ. δολάρια, εξαιτίας των αποθεματικών των τραπεζών που η Fed κρατά στα ταμεία της.

Όπως υποστηρίζουν κάποιοι, αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε έκρηξη τον δανεισμό και την προσφορά χρήματος. Αποτέλεσμα θα είναι η οικονομία να εγκλωβιστεί σε ένα σπιράλ πληθωριστικών πιέσεων. Μακάρι να είχαν δίκιο. Εάν η τρέχουσα νομισματική πολιτική μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των χορηγήσεων, αυτό θα ήταν ευχής έργο. Όμως δεν φαίνεται και τόσο πιθανό.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι τόσο η αμερικανική όσο και η παγκόσμια οικονομία υποφέρουν από την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων και από υψηλή και συνεχώς αυξανόμενη ανεργία. Το να ανησυχεί κάποιος για τον πληθωρισμό είναι ένα "αρρωστημένο αστείο" κυρίως γι' αυτούς που πλήττονται από την ανεργία και τη συνεχιζόμενη πτώση των εισοδημάτων τους.

Επίσης, η άποψη ότι η προσφορά χρήματος συνδέεται άμεσα με τα αποθεματικά των τραπεζών δεν είναι ορθή. Οι απαιτήσεις για το ύψος των αποθεματικών που οφείλουν να διατηρούν οι αμερικανικές τράπεζες στην ουσία δεν επηρεάζουν την πορεία των χορηγήσεων.

Αυτό που οφείλει να εξηγήσει η Fed είναι πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει πολιτική όταν το αποφασίσει. Από τη στιγμή που η Fed καταβάλει τόκο για τα αποθεματικά των τραπεζών που διατηρεί στον ισολογισμό της, έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια όσο γρήγορα το επιθυμεί. Μπορεί, επίσης, να περιορίσει τον ισολογισμό της, εάν αφήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό να "τρέξει".

Στην ουσία ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από το συνεχώς διογκούμενο δημόσιο χρέος. Οι αποφάσεις που παίρνει η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ουσιαστικά περιορίζουν τις μακροχρόνιες προοπτικές του πληθωρισμού. Δεν τις ενισχύουν. Ως εκ τούτου θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας.

Εάν ο κ. Bernanke εξηγήσει απλά και κατανοητά πώς η Fed σκοπεύει να αποχωρήσει από τη μη συμβατική πολιτική αλλά και πόσο αποφασισμένη είναι να το πράξει, τότε πιθανώς ο πανικός να υποχωρήσει. Κατόπιν αυτού θα μπορεί να στηρίξει την ανάκαμψη, δηλαδή να επιτελέσει τον ρόλο που έχει αναλάβει.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v