Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα για το "πάπλωμα" του TARP

Ανάβει η κόντρα μεταξύ υπ. Οικονομίας των ΗΠΑ και του "ελεγκτή" του προγράμματος ΤARP, καθώς ο κ. Neil Barofsky δεν διστάζει να κάνει λόγο για  "τρύπα" 23,7 τρισ. δολαρίων. "Υπερβολές" απαντά το υπουργείο.

  • Tom Braithwaite (Ουάσινγκτον)
Κόντρα για το πάπλωμα του TARP
Οι προσπάθειες στήριξης των τραπεζών από την αμερικανική κυβέρνηση έχουν θετική επίδραση σε κάποιες πιστωτικές αγορές, υποστήριξαν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας και η Fed, την ίδια στιγμή όπου ο επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου του προγράμματος TARP κάνει λόγο για έλλειψη διαφάνειας.

Ο κ. Neil Barofsky (ο οποίος φέρει τον τίτλο special inspector-general για τον έλεγχο του TARP, ή εν συντομία Sigtarp) υποστήριξε ότι τα διάφορα προγράμματα ενίσχυσης των τραπεζών από την αμερικανική κυβέρνηση θέτουν αρκετές ομοσπονδιακές υπηρεσίες αντιμέτωπες με επισφάλειες οι οποίες μπορεί να αγγίξουν τα 23,7 τρισ. δολάρια. Αυτή την πρόβλεψη το υπουργείο Οικονομίας δεν την αποδέχτηκε με ιδιαίτερα θετική διάθεση.

Στην έκθεση που κατέθεσε στο Κογκρέσο ο κ. Barofsky υπογραμμίζει ότι εξακολουθούν να εκφράζονται διαφωνίες μεταξύ του Sigtarp και του υπουργείου Οικονομίας σχετικά με την απόφαση για την αγορά "τοξικών παγίων" και πως υπάρχουν "δομικές αδυναμίες… οι οποίες σχετίζονται με τη σύγκρουση συμφερόντων αλλά και με ζητήματα που αφορούν σε συνέργιες, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα των μέτρων αλλά και προσπάθεια για ξέπλυμα χρήματος".

Το υπουργείο Οικονομίας απάντησε ότι η εκτίμηση για τις συνολικές επισφάλειες παρουσιάζεται "φουσκωμένη" και παράλληλα δεν είναι διόλου "χρήσιμη" η δημοσιοποίησή της. Ταυτόχρονα, ανέφερε πως αγνοεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αποκτήσει μερίδια σε τράπεζες και σε αυτοκινητοβιομηχανίες, γεγονός το οποίο μειώνει σημαντικά το ρίσκο που έχει αναλάβει.

Η κόντρα σχετικά με τον σχεδιασμό των προγραμμάτων στήριξης -και σαφώς της έκθεσης μέσω αυτών που έχουν οι φορολογούμενοι- θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο την Τετάρτη 22/7, καθώς ο κ. Barofsky καταθέτει στο Κογκρέσο.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v