Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση "χτύπησε" και τα SWFs

Τα SWFs δεν είναι "άνοσα" στην κρίση. Άλλωστε τα υπό διαχείριση κεφάλαιά τους υποχώρησαν στα 3 τρισ. δολάρια στο α΄ τρίμηνο, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για τη μελλοντική τους πορεία δεν είναι και τόσο ευοίωνες.

  • David Oakley
Η κρίση χτύπησε και τα SWFs
Η κρίση προκάλεσε προβλήματα και στα Sovereign Wealth Funds (SWFs) καθώς είδαν την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων και τοποθετήσεων να υποχωρεί, ενώ οι προβλέψεις για τον ρυθμό ενίσχυσης των κεφαλαίων υποβαθμίστηκε.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια των SWFs άγγιξαν τα 3 τρισ. δολάρια στα τέλη του α΄ τριμήνου, δηλαδή ήταν κατά 600 δισ. δολάρια χαμηλότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στα τέλη του 2007. Αιτία, σύμφωνα με την Deutsche Bank, η υποχώρηση των εν λόγω κεφαλαίων σε μετοχές, στο real estate και σε άλλες επενδύσεις.

Παράλληλα, οι αναλυτές της D.B. εκτιμούν πλέον ότι τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση των SWFs θα φτάσουν στα 7 τρισ. δολάρια έως το 2019, ενώ πριν από δύο χρόνια προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στα 10 τρισ. δολ. έως το 2016.

Ο αναλυτής της D.B., κ. Steffen Kern, τονίζει: "Τα SWFs έχουν πληγεί πολύ λόγω της πιστωτικής κρίσης. Η πτώση στις αποτιμήσεις μετοχών αλλά και στον κλάδο του real estate επηρέασε αρνητικά. Επιπρόσθετα, οι εισροές κεφαλαίων στα εν λόγω funds έχει σχεδόν εξανεμιστεί".

Τα χαρτοφυλάκια των SWFs είδαν την αξία τους να υποχωρεί 18% από τα τέλη του 2007 έως και το α΄ εξάμηνο του 2009. Αιτία ήταν η πτώση κατά 45% στην αξία των μετοχικών τους επενδύσεων στο ίδιο διάστημα.

Παράλληλα, τα SWFs της Ασίας και της Μέσης Ανατολής φροντίζουν να μειώσουν τις νέες επενδύσεις τους και ταυτόχρονα επιταχύνουν την πώληση παλαιότερων τοποθετήσεων.

Στο α΄ τρίμηνο του 2009 οι επενδυτικές τους κινήσεις αποτιμήθηκαν στα 10 δισ. δολάρια, ενώ για το σύνολο του 2008 είχαν αγγίξει τα 58 δισ. δολάρια.

Πάντως, ο κ. Kern τονίζει ότι οι μακροχρόνιες προοπτικές των SWFs είναι θετικές. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα συνεχίσουν να ακολουθούν καλύτερη πορεία από τα hedge funds. Ο κ. Kern επισημαίνει πως "εξακολουθούν να είναι μεγάλοι παίκτες για τις κεφαλαιουχικές αγορές" και προσθέτει ότι "τα SWFs θα παραμείνουν σημαντικοί μέτοχοι εταιριών και τραπεζών".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v