Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Κλειστή η δανειακή στρόφιγγα

Οι εμπορικές τράπεζες προτιμούν να τοποθετούν την κρατική στήριξη στα ταμεία των κεντρικών τραπεζών. Εκεί άλλωστε τα κεφάλαιά τους είναι ασφαλή, κάτι το οποίο δεν μπορεί να είναι βέβαιο εάν αυτά δοθούν σε δάνεια.

  • David Oakley, Ralph Atkins & Gillian Tett
Τράπεζες: Κλειστή η δανειακή στρόφιγγα
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν διοχετεύσει τεράστια ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα φέτος, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εν λόγω κεφάλαια έχουν διοχετευθεί έστω και κατά το ελάχιστο στην πραγματική οικονομία.

Αυτό που συμβαίνει μπορεί να πάρει τη μορφή ενός σχεδίου. Από τη μία πλευρά βρίσκεται ένα σπίτι, από την άλλη μία τράπεζα. Τα ενώνει ένας αγωγός. Όμως η τράπεζα δεν είναι διόλου πρόθυμη να ανοίξει αυτόν τον αγωγό και να παράσχει κεφάλαια στους "γείτονες" του απέναντι σπιτιού, ακόμη και αν μέσω αυτής της κίνησης βοηθά την οικονομία να σταθεροποιηθεί.

Άλλωστε οι περισσότερες τράπεζες προτιμούν να φτιάξουν τα δικά τους οικονομικά και όχι των καταναλωτών, ενώ φοβούνται να παρέχουν δάνεια καθώς ανησυχούν για πρόσθετες επισφάλειες. Ως εκ τούτου ο αγωγός μεταφοράς κεφαλαίων από τις τράπεζες παραμένει κλειστός.

Όμως, όλη αυτή η ρευστότητα που έχει καταλήξει;

Την τρέχουσα περίοδο, ένα πολύ μεγάλο μέρος της έχει κατατεθεί στις κεντρικές τράπεζες. Επί ευρωπαϊκού εδάφους τα overnight deposits των τραπεζών στην ΕΚΤ έχουν διογκωθεί μετά την παροχή 442 δισ. ευρώ σε ετήσια δάνεια που παρείχε η κεντρική τράπεζα στα τέλη Ιουνίου.

Άλλωστε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Jean-Claude Trichet, έχει παραδεχτεί ότι "θα χρειαστεί αρκετός χρόνος προκειμένου η παροχή ρευστότητας να μετατραπεί σε χορηγήσεις". Μόνο που δεν διευκρίνισε πόσος ακριβώς θα είναι αυτός ο χρόνος. Παραδέχτηκε, δε, ότι το μεγαλύτερο μέρος των 442 δισ. ευρώ που παρείχε η ΕΚΤ, γύρισε στα δικά της ταμεία, καθώς οι τράπεζες προτίμησαν να το ασφαλίσουν στην ΕΚΤ.

Βέβαια οι εμπορικές τράπεζες χρησιμοποιούν μέρος αυτής της ρευστότητας για την αγορά κρατικών ομολόγων, εταιρικών ομολόγων, ενώ το τελευταίο διάστημα αγοράζουν και μετοχές. Δηλαδή επιστρέφουν μέρος της ρευστότητας στο σύστημα.

Το ουσιαστικό ερώτημα είναι κατά πόσον τελικά η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών μπορεί να λειτουργήσει.

Στην περίπτωση της ευρωζώνης ο δανεισμός σε εταιρίες εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου -το κύριο βαρόμετρο για να υπολογίσει κάποιος πόσο επιτυχημένη είναι η πολιτική της ΕΚΤ- έχει υποχωρήσει δραστικά, καθώς ο ρυθμός ενίσχυσής του έφτασε στο 4,4% τον Μάιο από 9% που ήταν τον Ιανουάριο. Η παροχή, δε, στεγαστικών δανείων υποχώρησε 0,5% τον Μάιο. Ως εκ τούτου δεν είναι καθόλου περίεργο που η διοίκηση της ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την όλη κατάσταση.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v