Οι αγορές και η Federal Reserve

Η Μαίρη Πόπινς είπε στα παιδιά που ντάντευε ότι θα φύγει "όταν αλλάξει ο άνεμος". Ό,τι είπε και ο κ. B. Bernanke στις αγορές... Ο "άνεμος" θα δοκιμάσει τα χρηματιστήρια μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

  • John Authers, Investment Editor
Οι αγορές και η Federal Reserve
Η Μαίρη Πόπινς δεν έδωσε στα παιδιά που ντάντευε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα τα αφήσει. Απλώς τους είπε ότι θα φύγει "όταν αλλάξει ο άνεμος".

Ο κ. Ben Bernanke της Federal Reserve, που έχει δώσει πολλά "γλυκά" στις αγορές τελευταία, φέρθηκε εξίσου σεμνά. Είπε ότι το καθεστώς των χαμηλών επιτοκίων θα λήξει "όταν καταστεί απαραίτητο για να επιτύχουμε τους στόχους μέγιστης απασχόλησης και σταθερότητας τιμών".
 
Δεν ξέρουμε πότε θα αλλάξει ο οικονομικός άνεμος ώστε να γίνει ο πληθωρισμός μεγάλο πρόβλημα. Πάντως, το μέγεθος των πληθωριστικών πιέσεων που προτιμά η Fed δείχνει ότι ο άνεμος είναι ούριος. Οι αγορές futures φανερώνουν ότι ο πληθωρισμός το διάστημα 2014 - 2019 θα κινηθεί στο 2,4%, χαμηλότερα από το επίπεδο στο οποίο βρέθηκε πέρυσι.

Οπότε, τόνισε επανειλημμένα ο κ. Bernanke, "τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για αρκετό διάστημα". Αυτές οι κουβέντες κούνησαν τις αγορές ομολόγων και οι αποδόσεις στα διετή κρατικά ομόλογα, που είναι πολύ ευαίσθητα στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις των επιτοκίων, υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο.

Οι φημολογίες που ακούγονταν στις αρχές Ιουνίου, ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια πριν από το τέλος του έτους, έχουν τελειώσει. Ο κ. Bernanke πιστεύει ότι το φάρμακο για την υποχώρηση του πληθωρισμού θα επικεντρωθεί στις αυξήσεις των επιτοκίων τα οποία πληρώνει η Fed για τα κεφάλαια που εναποθέτουν τα εμπορικά πιστωτικά ιδρύματα στην κεντρική τράπεζα.
 
[Διαμορφώνοντας τα επιτόκια για τα αποθέματα των τραπεζών, η Fed ουσιαστικά δημιουργεί έναν μαγνήτη που τραβά τα τραπεζικά κεφάλαια στα αποθέματά της, φτιάχνοντας έναν "πάτο" στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια της αγοράς, γιατί οι τράπεζες δεν θα προτιμήσουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στην αγορά χρήματος με επιτόκιο χαμηλότερο από εκείνο που ήδη εξασφαλίζουν ακίνδυνα από τη Fed.]

Η Fed άρχισε να πληρώνει αυτό το επιτόκιο στο ζενίθ της κρίσης πέρυσι, οπότε οι ΗΠΑ δεν έχουν εμπειρία για το πώς θα δουλέψει αυτό στην πράξη. Είναι λογικό ο κ. Bernanke να προσπαθεί από τώρα να προετοιμάσει την αγορά για το νέο φάρμακο.

Όλα αυτά καθησύχασαν την αγορά ομολόγων και οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων, με τη σειρά τους, βοηθούν τη Fed.

Τα λόγια του κ. Bernanke δεν βοήθησαν και πολύ τις μετοχές, που υποχωρούσαν όσο μιλούσε, όμως η ψυχολογία που δημιούργησαν τα αξιοπρεπή εταιρικά αποτελέσματα τις ώθησαν να κινηθούν ψηλότερα.

Οι όγκοι συναλλαγών παραμένουν χαμηλοί και τα χρηματιστήρια ουσιαστικά θα δοκιμαστούν μετά το καλοκαίρι, όταν οι traders θα γυρίσουν από τις διακοπές.

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v