Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αγορά CMBS και η άγνοια της S&P

H S&P σε ένα 24ωρο άλλαξε δύο φορές την αξιολόγηση στα ομόλογα CMBS. Πρώτα τα υποβάθμισε και μετά τα αναβάθμισε σε "ΑΑΑ". Η αιτία απλή δηλώνουν οι έμπειροι traders: η S&P δεν έχει ιδέα πώς λειτουργεί η εν λόγω αγορά.

  • Aline van Duyn (Ν. Υόρκη)
Η αγορά CMBS και η άγνοια της S&P
Η εμπιστοσύνη στην ούτως ή άλλως δυσλειτουργική αγορά τιτλοποιημένων επαγγελματικών δανείων (τα οποία προορίζονται για την αγορά ή την κατασκευή εμπορικών ακινήτων) ή CMBS δέχτηκε ισχυρό πλήγμα μετά το "ήξεις αφήξεις" στις αξιολογήσεις από τη Standard & Poor's.

Ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος πρόσφατα άλλαξε τα κριτήρια για τον τρόπο με τον οποίο αξιολογεί σειρά ομόλογα που στηρίζονται σε δάνεια αγοράς ή κατασκευής εμπορικών ακινήτων, προχώρησε σε αναβάθμισή τους, σε "ΑΑΑ", λίγες μέρες αφού είχε αποφασίσει να τα υποβαθμίσει.

Η αλλαγή στην εκτίμηση της S&P ήρθε την ίδια στιγμή που οι αμερικανικές αρχές κατέθεταν τις νομοθετικές τους προτάσεις για τον τρόπο εποπτείας και ελέγχου των οίκων αξιολόγησης S&P, Moody's και Fitch.

Η απόφαση να μην υποβαθμίσει όλα τα ομόλογα στην αγορά CMBS ελήφθη καθώς η S&P συνειδητοποίησε ότι τα ομόλογα μικρότερης διάρκειας ωρίμανσης είναι λιγότερο επικίνδυνα από αυτά μακροχρόνιας.

Σύμφωνα με τον κ. Alan Todd, επικεφαλής του τμήματος ερευνών και επενδύσεων σε CMBS της JP Morgan, το λάθος της S&P οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι ο οίκος δεν γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η συγκεκριμένη αγορά.

"Σαφώς με αυτήν την κίνηση η S&P δεν κέρδισε πόντους στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει την εκτίμηση που έχουν σε αυτήν επενδυτές και αναλυτές", τονίζει ο κ. Todd.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Fed προσπαθεί να επαναφέρει την αγορά CMBS προχωρώντας η ίδια στην αγορά ομολόγων με αξιολόγηση "ΑΑΑ". 

Ο κ. Richard Parkus, ειδικός της Deutsche Bank για την εν λόγω αγορά, υποστηρίζει: "Ένα από τα θέματα που εξετάζουν με περισσότερη προσοχή οι επενδυτές είναι οι αξιολογήσεις των ομολόγων στην αγορά CMBS. Το λάθος της S&P σαφώς δεν ήταν ό,τι καλύτερο για την, ούτως ή άλλως, εύθραυστη εμπιστοσύνη των επενδυτών στη συγκεκριμένη αγορά".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v