Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ιδιόμορφες γερμανικές τράπεζες

Οι γερμανικές τράπεζες αντιπαθούν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και έχουν γυρίσει την πλάτη στο σχέδιο για τη δημιουργία "τοξικής τράπεζας". Την ίδια στιγμή, σταματούν τις χορηγήσεις, "καταδικάζοντας" μικρές εταιρίες.

  • Lex
Οι ιδιόμορφες γερμανικές τράπεζες
Η έρευνα για την κατασκοπία στην Deutsche Bank δεν είναι το μοναδικό μυστήριο του γερμανικού τραπεζικού συστήματος. Πριν από κάποιους μήνες το Βερολίνο υποστήριζε ότι η χρηματοοικονομική κρίση ήταν αποκλειστικά αγγλοσαξονικό πρόβλημα.

Ακόμη και όταν το Βερολίνο εξαγόρασε το 25% της Commerzbank και έσωσε την Hypo Real Estate, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας κ. Peer Steinbruck φρόντισε να επιτεθεί στα "πακέτα" στήριξης των τραπεζικών συστημάτων άλλων χωρών.

Κατόπιν υποστήριξε ότι τα "τεστ κόπωσης" ήταν άνευ αξίας. Κατά κάποιον τρόπο μπορείς να κατανοήσεις γιατί ο κ. Steinbruck εξέφρασε αυτές τις απόψεις. Σε πλήρη αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες, στη Γερμανία οι χορηγήσεις δανείων δεν είχαν παγώσει, τουλάχιστον έως τις αρχές του 2009.

Όμως, όπως αποδεικνύουν πρόσφατες έρευνες, σχεδόν το 50% των γερμανικών επιχειρήσεων δηλώνει πλέον ότι αγωνίζεται να βρει νέες χορηγήσεις, παρά τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια που ισχύουν.

Ως αργοπορημένος "πελάτης"» της πιστωτικής κρίσης η μεγαλύτερη πρόκληση για το Βερολίνο έγκειται στο να διατηρήσει την ομαλή ροή των χορηγήσεων.

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Βερολίνο είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Εάν οι γερμανικές τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, έχουν δύο τρόπους για να το καταφέρουν: Μπορούν είτε να "μαζέψουν" τους ισολογισμούς τους -όπως ξεκίνησε να το πράττει πρόσφατα η Deutsche Bank- είτε να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, κίνηση την οποία δεν φαίνεται να συμπαθούν και πάρα πολύ.

Η αντιπάθεια προς τις αυξήσεις κεφαλαίων έγκειται πρώτον στους φόβους για dilution και δεύτερον σε ένα στίγμα που έχει η συγκεκριμένη διαδικασία στη Γερμανία.

Η δεύτερη επιλογή είναι το Βερολίνο να ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες ώστε να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Δυστυχώς, όμως, το σχέδιο του κ. Steinbruck -το οποίο ανακοίνωσε με… μισή καρδιά- για τη δημιουργία της "τοξικής" τράπεζας δεν φαίνεται να προχωρά και οι εμπορικές τράπεζες αδιαφορούν πλήρως.

Την ίδιας στιγμή, όμως, η γερμανική οικονομία, η οποία εξαρτάται σε υψηλότατο ποσοστό από τις εξαγωγές, έχει δεχτεί σκληρό χτύπημα από την παγκόσμια ύφεση. Σε περίπτωση που υπάρξει... ξηρασία χορηγήσεων, αυτό θα είναι η χαριστική βολή για αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε πλήρη αντίθεση με τις μεγάλες εταιρίες δεν έχουν άμεση πρόσβαση στις αγορές.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v