Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πιάνει" τα 100 δολ. το σιδηρομετάλλευμα

Οι τιμές spot σιδηρομεταλλεύματος πλησιάζουν ταχύτατα τα 100 δολ. ανά τόνο, πολύ υψηλότερα από την τιμή στην οποία έχουν «κλείσει» τα συμβόλαιά τους οι χαλυβουργίες Ιαπωνίας, Νοτίου Κορέας και Ευρώπης.

  • Javier Blas (Λονδίνο)
Πιάνει τα 100 δολ. το σιδηρομετάλλευμα
Οι τιμές spot του σιδηρομεταλλεύματος πλησιάζουν ταχύτατα τα 100 δολ. ανά τόνο, πολύ υψηλότερα από την τιμή στην οποία έχουν κλείσει τα συμβόλαια προσφοράς οι μεταλλευτικές εταιρίες και οι χαλυβουργίες της Ιαπωνίας, της Νοτίου Κορέας και της Ευρώπης, καθως ανακάμπτει η ζήτηση εκτός της Κίνας.

Η εκτίναξη των τιμών κάνει πολλές τράπεζες να προβλέπουν ότι οι τιμές benchmark (που διαπραγματεύονται ετησίως) θα αυξηθούν τον επόμενο χρόνο, ανατρέποντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους για πτώση τιμών. «Η αγορά ενισχύεται ασταμάτητα,» δηλώνει broker από το Λονδίνο.

Οι τιμές spot (άμεσης παράδοσης) στην Κίνα ανήλθαν στα 93 δολ. ανά τόνο περιλαμβανομένου του κόστους μτεαφορας και παρατηρητές του κάδου δηλώνουν ότι στο αμεσο μέλλον οι τιμές θα «χτυπήσουν» υψηλό έτους πάνω από τα 100 δολ. ανά τόνο. Η αναρρίχηση αποτελεί θεαματική ανάκαμψη από το χαμηλό Απριλίου στα 58 δολ. ανά τόνο.

Ο Christopher LaFemina, αναλυτής μεταλλευμάτων της Barclays Capital στο Λονδίνο, προβλέπει άνοδο 5% στις τιμές το 2010-2011, την οποία θα ακολουθήσει αύξηση 10% επιπλέον τον επόμενο χρόνο.

Ο David Butler, της Cazenove στο Λονδίνο, δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν οι τιμές 20% τον επόμενο χρόνο.

Η ανάκαμψη της ζήτησης και εκτός της Κίνας δίνει την δυνατότητα στις μεταλλευτικές Vale of Brazil, Rio Tinto και BHP Billiton να δίνουν περισσότερο μετάλλευμα αλλού και να μειώνουν την προσφορά στην κινεζική αγορά spot.

Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές spot στην Κίνα να ανεβαίνουν. Η ζήτηση της Κίνας για σιδηρομετάλλευμα παραμένει εύρωστη, με τις χαλυβουργίες του έθνους να έχουν παράγει τον Ιούνιο 49,42 εκατ. τόνους χάλυβα, που είναι μηνιαίο ιστορικό υψηλό.

Η τρέχουσα τιμή spot είναι 15% υψηλότερη από το επίπεδο στο οποίο έχουν κλείσει οι ετήσιες συμβάσεις ανάμεσα στις μεταλλουργίες και τις μεγάλες χαλυβουργίες εκτός Κίνας. Σε αυτές τις συμβάσεις οι τιμές είναι μειωμένες για την περίοδο 2009-2010 κατά περίπου 33% από τα επίπεδα του 2008-09.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στις κινεζικές χαλυβουργίες και τις μεταλλουργίες για την συμβαση του 2009-2010 παραμένουν σε εκκρεμότητα.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v