Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο S&P 500 και το ράλι του Obama

Επιτέλους το ράλι του κ. Obama ξεκίνησε. Για πρώτη φορά ο S&P έκλεισε πάνω από το επίπεδο της 4ης Νοεμβρίου, ημέρας εκλογών. Οι υποχωρήσεις του Αμερικανού Προέδρου στη μεταρρύθμιση ίσως είναι μία απάντηση.

  • John Authers
Ο S&P 500 και το ράλι του Obama
Επιτέλους το ράλι του κ. Obama ξεκίνησε. Για πρώτη φορά ο S&P?500 την Τρίτη έκλεισε πάνω από το επίπεδο της 4ης Νοεμβρίου, ημέρας των εκλογών στις ΗΠΑ. Την Τετάρτη, με παρότρυνση από τα καλά αποτελέσματα και από την ανάκαμψη στις πωλήσεις κατοικιών, οι μετοχές κατέκτησαν νέες περιοχές.

Με άνοδο 1,5% μέσα σε οκτώ μήνες, δεν είναι και κάτι σπουδαίο, αλλά είναι καλύτερο από την απόδοση του ρευστού που δινόταν τότε. Δεδομένου του σοκ που έχει υποστεί η παγκόσμια οικονομία από τότε, πράγματι είναι αρκετά εντυπωσιακό.

Πόσο αξίζει να συγχαρούμε τον κ. Obama γι’αυτό; Η αγορά δεν έχει ακόμη κάνει "πρόταση μομφής" στο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης. Θετικό μάλλον υπήρξε και το γεγονός ότι αντιστάθηκε σε εθνικοποιήσεις τραπεζών, όταν η αγορά ήταν στα χειρότερά της. Η κυβέρνηση Obama κατόρθωσε μάλιστα αρκετά καλά να κάνει την κατάσταση να εκτονωθεί.

Παράξενο είναι ότι τα ποσοστά έγκρισης του κ. Obama, όπως και ο S&P παραμένουν ακριβώς εκεί όπου ήταν την ημέρα των εκλογών. Σύμφωνα με το pollster.com, απολαμβάνει την έγκριση του 54,1% των Αμερικανών και τη δυσαρέσκεια του 41,5%, σχεδόν ακριβώς όσο ήταν στις 4 Νοεμβρίου. Ωστόσο, είχε πολύ καλύτερα ποσοστά στο ενδιάμεσο, όταν οι αγορές υποχωρούσαν.

Μήπως οι αγορές αντιδρούν θετικά στα πολιτικά προβλήματα που εμφανίζονται στη μεταρρύθμιση που αφορά στην υγεία; Λέγεται, όχι τελείως ανυπόστατα, πως οι αγορές προτιμούν την κωλυσιεργία από μία αποφασιστική κυβέρνηση.

Η ατζέντα του κ. Obama θεωρείται γενικά ότι δεν είναι φιλική προς τις αγορές, οπότε η αποδυνάμωση του Προέδρου των ΗΠΑ είναι καλή για τις μετοχές.

Είναι μια επικίνδυνη λογική. Πολύ πιθανόν να χρειαστεί ακόμη πιο αποφασιστική και σκληρή διακυβέρνηση για να λήξει η κρίση. Όποια κι αν είναι η λύση, οι υπερβολικές δαπάνες στην υγεία έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο πρόβλημα χρέους των ΗΠΑ. Το status quo δεν μπορεί να συνεχιστεί.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v