Καλοπληρωτές στα στεγαστικά οι Ευρωπαίοι

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ευρώπη δεν φαίνεται να πλήττονται από την κρίση είτε γιατί το σπίτι τους είναι "καθαρό" από δάνεια είτε διότι, ακόμη και όταν έχουν το φορτίο ενός στεγαστικού, είναι καλοπληρωτές.

  • Chris Giles (Λονδίνο)
Καλοπληρωτές στα στεγαστικά οι Ευρωπαίοι
Οι Ευρωπαίοι ιδιοκτήτες κατοικιών είναι καλύτερα προστατευμένοι απ’ ό,τι οι τράπεζες απέναντι στην κρίση, καθώς μικρό ποσοστό εξ αυτών έχει αγοράσει σπίτι λαμβάνοντας στεγαστικό δάνειο, ενώ όσοι το έχουν πράξει δεν φαίνεται -τουλάχιστον σε μεγάλο ποσοστό- να έχουν προβλήματα στην αποπληρωμή του.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας European Quality of Life Survey, στην ανατολική Ευρώπη, περιοχή για την οποία έχουν εκφραστεί οι μεγαλύτερες ανησυχίες, ακόμα και στην περίπτωση που η κρίση καταστεί περισσότερο σκληρή πολύ λίγοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, μια και το ποσοστό ιδιοκτητών κατοικιών που έχουν να αποπληρώσουν στεγαστικό δάνειο είναι εξαιρετικά μικρό.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 27.000 οικογενειών σε όλη την Ευρώπη από το European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions, ερευνητική μονάδα της Ε.Ε. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι ερευνητές έγκειται στο ότι ακόμη και μετά την αύξηση της ανεργίας οι δανειολήπτες δεν θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα -αν και σαφώς θα δυσκολευτούν- στην καταβολή των δόσεων του στεγαστικού τους δανείου.

Όπως αποκαλύφθηκε, τα 2/3 των Ευρωπαίων φροντίζουν να έχουν και δεύτερη δουλειά προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν αρκετά κεφάλαια για να πληρώνουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Την ίδια στιγμή οι συνταξιούχοι με στεγαστικό δάνειο γνωρίζουν πως τα εισοδήματά τους είναι "ασφαλή".

Αν και η υποχώρηση της ζήτησης, των τιμών στα ακίνητα και η ένταση της κρίσης επηρεάζει περισσότερο την ανατολική Ευρώπη, όπως αποκαλύπτεται, το γεγονός ότι μόλις το 8% των ιδιοκτητών ακινήτων έχει ακόμα κάποιο στεγαστικό δάνειο που αποπληρώνει καθιστά τελικά λιγότερο "επισφαλή" την περιοχή.

"Οι Ευρωπαίοι που ζουν σε πρώην κομμουνιστικές χώρες δεν φαίνεται να πλήττονται στο ελάχιστο. Άλλωστε μετά την κατάρρευση των καθεστώτων μεγάλος αριθμός σπιτιών που ανήκε στο κράτος πέρασε με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους στους πολίτες". Αυτό σημειώνει ο κ. Richard Rose, καθηγητής στο University of Aberdeen.

Αντίθετα, τα μεγαλύτερα προβλήματα φαίνεται πως υπάρχουν στις πλούσιες χώρες της δυτικής Ευρώπης, καθώς οι αγορές τους αντιμετώπισαν μία περίοδο εντυπωσιακής άνθησης του κλάδου real estate και τώρα είναι αντιμέτωπες με την κατάρρευσή του, τουλάχιστον σε επίπεδο τιμών.

Οι Γάλλοι, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί είναι αυτοί που έχουν φορτωθεί τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια και ταυτόχρονα εκείνοι οι οποίοι δυσκολεύονται πιο πολύ να τα αποπληρώσουν.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v