Η Κίνα αγοράζει… και αγοράζει...

Στο χάος βρίσκονται οι ευκαιρίες. Στους 10 μήνες μετά τη Lehman Κινέζοι αγοραστές έχουν κάνει 50 προσφορές εξαγορών στο εξωτερικό, συνολικής αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων.

  • Lex
Η Κίνα αγοράζει… και αγοράζει...
Στο χάος βρίσκονται οι ευκαιρίες. Στους 10 μήνες που ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Κινέζοι αγοραστές έχουν ανακοινώσει 50 προσφορές εξαγοράς στο εξωτερικό, αξίας 30 εκατ. δολαρίων και πλέον έκαστη, σύμφωνα με την Dealogic, και το σύνολό τους ξεπερνά τα 50 δισ. δολάρια.

Ακόμη και με την απόρριψη της προσέγγισης της Chinalco από τη Rio Tinto και την αποτυχημένη προσφορά της Beijing Automotive για την Opel, τα ποσοστά επιτυχίας είναι μεγάλα. Μόνο τρεις προσφορές αποσύρθηκαν και μία εξ αυτών (η πρόταση της Minmetals για την Oz Minerals) επέστρεψε, με μορφή που έγινε τελικώς αποδεκτή.

Είκοσι τέσσερις συμφωνίες συνολικής αξίας 17 δισ. δολ. έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ 21, ύψους σχεδόν 18 δισ. δολ., έχουν μπει σε διαδικασία έγκρισης.

Φαίνεται ότι η Rio λειτούργησε ως μάθημα. Αυτή η τεράστια, πολυσχιδής πρόταση ήταν ένα "δώρο" για τους αντιπάλους στο εξωτερικό τόσο για τους πολιτικούς όσο και για τους εμπορικούς. Από τότε το επίκεντρο είναι σταθερό: πάνω από τα δύο τρίτα των προσφορών έγιναν στη μεταλλουργία και στην ενέργεια. Οι συμφωνίες υπήρξαν μικρότερες και απλούστερες. Οι Κινέζοι έχουν αντιληφθεί ότι μπορούν να εξασφαλίζουν σημαντικές μακροπρόθεσμες παραχωρήσεις βαθμιαία.

Και οι αγοραστές προτιμούν να αποφεύγουν τις ιδιότροπες και ανεπτυγμένες οικονομίες: οι στόχοι σε αυτές τις οικονομίες καταλαμβάνουν το 54% των συμφωνιών αλλά και όλες τις αποτυχίες. Η μνήμη της αποτυχημένης προσπάθειας της CNOOC να αγοράσει την Unocal της Καλιφόρνιας υπάρχει ακόμη. Μόνο ένα deal -η εξαγορά του 1,1% των μετοχών της Diageo- μοιάζει τελικό και αναμφισβήτητο.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v