Ενωμένο (οικονομικό) μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας

Οι ΗΠΑ και η Κίνα επιχείρησαν να παρουσιάσουν κοινό μέτωπο στην οικονομική συνεργασία, αλλά οι διαφορές τους παρέμειναν εμφανείς όσον αφορά στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, στη λήξη των διήμερων επαφών.

  • Daniel Dombey, Sarah O’Connor (Ουάσιγκτον)
Ενωμένο (οικονομικό) μέτωπο ΗΠΑ - Κίνας
Οι ΗΠΑ και η Κίνα επιχείρησαν να παρουσιάσουν ένα κοινό μέτωπο στην οικονομική συνεργασία, αλλά οι διαφορές τους παρέμειναν εμφανείς όσον αφορά στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, στη λήξη των διήμερων επαφών υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών, καταδεικνύοντας μεταξύ άλλων και την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση και επιθετικότητα του Πεκίνου.

Μολονότι και οι δύο πλευρές χαιρέτισαν τη σημασία των μεταξύ τους συμβουλευτικών επαφών (και επιβεβαίωσαν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Barack Obama θα επισκεφθεί την Κίνα φέτος), από τη συνάντηση δεν προέκυψε κάποια σημαντική νεά συμφωνία.

"Η συνεργασία της Κίνας και των ΗΠΑ παραμένει ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τα δύο κράτη αλλά και για την παγκόσμια οικονομία", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Tim Geithner.

Οι ΗΠΑ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να μειώσουν το ογκώδες έλλειμμα έως το 2013, ενώ η Κίνα συμφώνησε να προωθήσει εξισορρόπηση προς την κατεύθυνση της εσωτερικής ζήτησης στη χώρα.

Οι ΗΠΑ έδωσαν επίσης έμφαση στο σχέδιο επιβολής αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών ρυθμίσεων, ενώ η Κίνα έδωσε το σήμα ότι προτίθεται να απελευθερώσει τον δικό της χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Οι δύο πλευρές επίσης υπέγραψαν σύμφωνο κατανόησης για την κλιματική αλλαγή, που τις δεσμεύει να αυξησουν τις διακρατικές συνομιλίες για το θέμα και υπογραμμίζει τη σημασία που θα έχει μια επιτυχία των διεθνών συνομιλιών κατά τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στην Κοπεγχάγη, που θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια του έτους.

Πάντως, ο Κινέζος υφυπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες οφείλουν να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια μείωσης των ρυπογόνων αερίων και να δεσμευτούν πως θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία και χρηματοδότηση έτσι ώστε να ελέγχουν καλύτερα την εκπομπή αυτών.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v