Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα από τη Σαγκάη

Η βουτιά ως 7,7% στην αγορά της Σαγκάης την Τετάρτη θύμισε στον πλανήτη το μίνι κραχ του κινεζικού χρηματιστηρίου τον Φεβρουάριο 2007, όταν εκδηλώθηκε ο πρώτος μεγάλος πανικός της πιστωτικής κρίσης.

  • John Authers, Investment editor
Τα μηνύματα από τη Σαγκάη
O πλανήτης θυμήθηκε κάποια στιγμή χθες την "έκπληξη της Σαγκάης", εκείνη που είχε προκαλέσει τον πρώτο πανικό της πιστωτικής κρίσης.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2007 ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης, έπειτα από πολύμηνο ράλι, ξαφνικά διολίσθησε 268 μονάδες, ή 8,8%. Ακολούθησε παγκόσμιο ξεπούλημα. Όπως αποδείχτηκε, η πρώτη φούσκα στης Σαγκάης συνέχισε να φουσκώνει για έξι ακόμη μήνες, πριν σκάσει τον Οκτώβριο του 2007.

Την Τετάρτη η Σαγκάη ξαφνικά διολίσθησε 265 μονάδες ή 7,6%, στο χειρότερο σημείο της συνεδρίασης.

Φέτος, το ράλι είναι και πάλι εντυπωσιακό και η Σαγκάη ενισχυμένη 108% σε σχέση με το χαμηλό της κρίσης του φθινοπώρου. Όπως και στην προηγούμενη φούσκα, αυτό το ράλι οφείλεται εξ ολοκλήρου στην αποτίμηση.

Στο ξεκίνημα του Οκτωβρίου, ο δείκτης της Σαγκάης διαπραγματευόταν στο 1,9 έναντι της λογιστικής αξίας (η αξία των ενεργητικών μείον τις υποχρεώσεις στους ισολογισμούς των εταιριών). Μέχρι την Τρίτη, αυτός ο συντελεστής είχε διπλασιαστεί στο 3,78 της λογιστικής αξίας. Το "καπέλο" που ζητά η Κίνα σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη έχει αυξηθεί ακόμα γρηγορότερα απ’ όσο στην προηγούμενη φούσκα.

Τι επέφερε το ξεπούλημα; Μια εξήγηση που στέκει -την οποία έδειξαν να πιστεύουν για την ώρα οι traders με την ψύχραιμη αντίδραση των διεθνών αγορών- είναι ότι η αγορά το είχε παρατραβήξει και ήταν έτοιμη για διόρθωση. Το ντεμπούτο μιας μεγάλης εισαγωγής ήταν ο προφανής καταλύτης. Με εισαγωγές 7,9 δισ. δολ. μέχρι στιγμής στο τρίμηνο, ήταν ήδη το πιο δραστήριο τρίμηνο σε ΙΡΟ από τότε που έφτασε η φούσκα στο ζενίθ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic.

Πιο ανησυχητική είναι η εξήγηση ότι υπήρξαν δημοσιεύματα πως οι μεγάλες τράπεζες της Κίνας ετοιμάζονται να κλείσουν εντελώς τις στρόφιγγες του δανεισμού για το υπόλοιπο έτος. Καθώς τα δάνεια από τους πιστωτικούς οίκους της Κίνας έχουν αυξηθεί με το εντυπωσιακό ποσοστό 34,4% στο 12μηνο, είναι λογικό να υπάρχουν ανησυχίες για υπερθέρμανση.

Η λέξη φούσκα μπορεί να είναι πολυχρησιμοποιημένη. Εάν υπάρχει άλλη μία φούσκα στις μετοχές, δεν έχει γίνει ακόμη τόσο μεγάλη όσο η προηγούμενη.

Αλλά οι δύο φούσκες έχουν αρκετά κοινά στοιχεία ώστε να χρειάζονται πολλή προσοχή.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v