Η μάχη της SNB με το επίμονο φράγκο

Αρχίζουν εντέλει να φαίνονται ενδείξεις ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) ίσως επιτύχει τον στόχο πίεσης του ελβετικού φράγκου, εκτιμά ο κ. Steve Barrow της Standard Bank.

  • Steve Barrow (Standard Bank)
Η μάχη της SNB με το επίμονο φράγκο
Αρχίζουν εντέλει να φαίνονται ενδείξεις ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank - SNB) ίσως επιτύχει τον στόχο πίεσης του ελβετικού φράγκου, εκτιμά ο κ. Steve Barrow, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων της Standard Bank.

Ο αναλυτής σημειώνει ότι είναι εξαιρετικά ασύνηθες για μια κεντρική τράπεζα να δεσμεύεται ότι θα αποτρέψει άνοδο του νομίσματος. "Συνήθως, ο στόχος τους είναι να αποφεύγουν την αδυναμία του νομίσματος. Κι αυτή είναι πολύ σημαντικη διαφορά".

Κατά κανόνα, τονίζει ο αναλυτής, οι κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν να προασπιστούν το νόμισμά τους αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ότι κινδυνεύουν να μείνουν από αποθέματα. Οποιαδήποτε υπόνοια ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει έντονες πιέσεις στο νόμισμα. Αλλά για την SNB δεν υπάρχει αυτή η πίεση: μπορούν να παρεμβαίνουν με δυνητικά ατελείωτη προσφορά φρεσκοτυπωμένου χρήματος, ώστε η αγορά να μην πτοηθεί καθόλου.

Γιατί, λοιπόν, το επίμονο φράγκο αρνείται να υποχωρήσει;

"Όλες οι θεωρίες που αφορούν στην αποτελεσματικότητα της παρέμβασης υπογραμμίζουν τη σημασία των πτωτικών επιτοκίων", τονίζει ο κ. Barrow.

"Το πρόβλημα με την SNB είναι ότι τα επιτόκια βρίσκονται όσο πιο χαμηλά γίνεται, με τον στόχο για το τρίμηνο Libor στο 0,25%. Υπάρχουν όμως ενδείξεις λίγο μεγαλύτερης επιτοκιακής απόκλισης τώρα. Για παράδειγμα, έχει ανοίξει αρκετά η ψαλίδα στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων μεταξύ της Γερμανίας και της Ελβετίας.

Καθώς υπάρχουν ανάλογες, αν και μικρότερες, αποκλείσεις σε όλο το φάσμα, το ευρώ ενδέχεται να επιστρέψει στο 1,5450 φράγκο, επίπεδο που δεν έχει επισκεφτεί μετά την αρχική απόφαση να γίνει στόχος η αποδυνάμωση του φράγκου, τον Μάρτιο".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v