"Τρελές" λεπτομέρειες για τα bonus τραπεζών

Η Citi είχε ζημίες 27,7 δισ. δολ. πέρσι αλλά πλήρωσε bonus 5,3 δισ. δολ., ενώ η Merrill, που έχασε 27,6 δισ., πλήρωσε 696 bonus του 1 εκατομμυρίου, σύμφωνα με τη "βαρύγδουπη" εισαγγελική έκθεση.

  • Greg Farrell in New York
Τρελές λεπτομέρειες για τα bonus τραπεζών
Η Citigroup και η Merrill Lynch, που μαζί είχαν ζημίες 55 δισ. δολ. το 2008, πλήρωσαν bonus πάνω από 1 εκατ. δολάρια έκαστη σε σύνολο 1.400 εργαζομένων, σύμφωνα με την έκθεση της Εισαγγελίας Νέας Υόρκης, για τις πληρωμές bonus από τράπεζες που έχουν ενισχυθεί με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών από το κρατικό πρόγραμμα Tarp.

Η έκθεση, την οποία υπογράφει ο κ. Andrew Cuomo, γενικός εισαγγελέας Νέας Υόρκης, δείχνει ότι η JP Morgan Chase και η Goldman Sachs, που έκλεισαν με κέρδη την περυσινή χρονιά, πλήρωσαν τα περισσότερα εκατομμύρια δολάρια σε bonus - 1.626 και 953 αντίστοιχα.

Ωστόσο, τα μεγέθη σε μια κερδοφόρο τράπεζα όπως η Goldman ήταν σχεδόν ίσα με εκείνα των δύο από τους χειρότερους χαμένους της Wall Street. Η Citi, που υπέστη ζημίες 27,7 δισ. δολ. πλήρωσε bonus πολλών εκατομμυρίων σε 738 εργαζομένους. Η Merrill, που έχασε 27,6 δισ. δολ., πλήρωσε 696 bonus ύψους 1 εκατ. δολ. και πλέον.

"Δεν υπάρχει σαφής συνέχεια ή λογική στον τρόπο με τον οποίο αμείβουν και αποζημιώνουν τους εργαζομένους τους οι τράπεζες", δήλωσε ο κ. Cuomo. "Οι αμοιβές των τραπεζικών έχουν γίνει άσχετες με την οικονομική εμφάνιση των τραπεζών".

Ο επικεφαλής της επιτροπής κυβερνητικής εποπτείας και μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων δεσμεύτηκε να διεξαγάγει ακροάσεις τον Σεπτέμβριο για το ζήτημα, που σημαίνει ότι η πολιτική διαμάχη για τα bonus των τραπεζιτών θα συνεχιστεί.

Ο κ. Cuomo προσδιόρισε πως bonus πολλών εκατομμυρίων δολαρίων δόθηκαν στη Merrill τις τελευταίες ημέρες του 2008, πριν εξαγοραστεί από την Bank of America. Έδωσε επίσης τις λεπτομέρειες και για τα bonus τα οποία πρόσφεραν οκτώ ακόμη τράπεζες, οι οποίες έχουν λάβει κεφάλαια από το Troubled Asset Relief Programme.

Η JP Morgan που κέρδισε 5,6 δισ. δολ. το 2008 έβαλε στην άκρη συνολικά 8,7 δισ. για bonus. Η τράπεζα πλήρωσε bonus άνω των 3 εκατ. δολ. σε περισσότερους από 200 εργαζομένους. Έλαβε πέρυσι 25 δισ. δολ. από το Tarp και ξεπλήρωσε τον περασμένο μήνα.

Στην Goldman τα bonus το 2008 ανήλθαν στα 4,8 δισ. δολ., υπερδιπλάσια από τα 2,3 δισ. δολ. που κέρδισε. Έδωσε 3 εκατ. δολ. και πλέον σε 212 εργαζομένους. Επέστρεψε τον περασμένο μήνα 10 δισ. δολ. από το Tarp.

Η Citigroup έβαλε στην άκρη 5,3 δισ. δολ. για bonus ή 3 εκατ. δολ. σε πάνω από 124 εργαζομένους. Όπως η Bank of America, και η Citigroup πήρε 45 δισ. δολ. από το Tarp και μετέτρεψε πρόσφατα τμήμα τους σε κοινές μετοχές.

Η BofA πλήρωσε bonus 3 εκατ. σε 28 εργαζομένους και 1 εκατ. σε 172. Είχε κέρδη 4 δισ. δολ. το 2008 κι έβαλε 3,3 δισ. δολ. σε bonus.

Η Morgan Stanley κέρδισε πέρυσι 1,7 δισ. δολ. και πρόσφερε bonus 4,5 δισ. δολ. Πλήρωσε bonus 3 εκατ. δολ. σε 101 εργαζομένους και 1 εκατ. σε 428. Η τράπεζα έλαβε 10 δισ. δολ. από το Tarp και τα ξεπλήρωσε τον Ιούνιο.

Η Bank of New York Mellon πλήρωσε bonus 74 εκατ. δολαρίων, η Wells Fargo 62 και η State Street 44 εκατ. δολάρια.

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v