Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed: Ο καλύτερος "πελάτης" των τραπεζών

Οι τράπεζες της Wall κατορθώνουν να αποκομίσουν υψηλά κέρδη από την πώληση μετοχών και ομολόγων στη Fed. Η Fed είναι πρόθυμη να βοηθήσει, έχει τη δύναμη να το πράξει, μόνο που τις τιμές τις καθορίζουν οι τραπεζίτες.

  • Henny Sender (Ν. Υόρκη)
Fed: Ο καλύτερος πελάτης των τραπεζών
Οι τράπεζες της Wall Street απολαμβάνουν εντυπωσιακά κέρδη από το trading με τη Fed, προκαλώντας αρκετά ερωτηματικά για το κατά πόσον η κεντρική τράπεζα ξέρει να "παζαρεύει" στις σχέσεις της με τους ιδιώτες και εξ ανάγκης συνεργάτες της.

Η Fed έχει αναδειχτεί ένας από τους καλύτερους πελάτες της Wall Street κατά τη διάρκεια της κρίσης, αγοράζοντας τεράστια μερίδια μετοχών, στην προσπάθειά της να σταθεροποιήσει την αγορά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε αυτή των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων, έχει αγοράσει τα περισσότερα ομόλογα από οποιονδήποτε άλλο.

Όμως η Fed δεν είναι τυπικός "παίκτης" των αγορών. Για να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια, φροντίζει από πριν να ανακοινώσει ποιες αγορές προτίθεται να πραγματοποιήσει. Σύμφωνα με πρώην στέλεχό της, αυτή η τακτική διευκολύνει τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους πωλούν σε φουσκωμένες τιμές.

"Μπορείς να βγάλεις πολλά χρήματα στις χρηματιστηριακές σου συναλλαγές με την κυβέρνηση", παραδέχεται κορυφαίος επενδυτικός τραπεζίτης, ο οποίος προσθέτει ότι "η κυβέρνηση είναι μεγάλος αγοραστής ή πωλητής, μόνο που τις τιμές τις καθορίζει η Wall Street". 

Πρώην στέλεχος της Fed αλλά και ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ υποστηρίζουν: "Το παιχνίδι είναι δύσκολο. Η πολλή διαφάνεια βλάπτει τελικά καθώς όλοι κερδίζουν εις βάρος της Fed".

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαφάνειας της Fed και πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, κ. William Dudley, υπερασπίζεται την τακτική της: "Θεωρούμε ότι η ύπαρξη διαφάνειας είναι καλή για όλους. Εάν δεν είχαμε ακολουθήσει την οδό της, θα μας κατηγορούσαν πάλι αλλά για διαφορετικούς λόγους".

Ο κ. Barney Frank, επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, υποστηρίζει: "Οι φουσκωμένες τιμές ίσως είναι το τίμημα που οφείλει να πληρώσει η κυβέρνηση για να υπάρξει σταθεροποίηση στην αγορά. Δεν μπορείς να σώσεις το σύστημα χωρίς κάποιοι να επωφεληθούν. Σαφώς δεν θέλουμε η Fed να χάσει, αλλά δεν είναι ανάγκη να παραμένει και ο απόλυτα σκληρός διαπραγματευτής".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v