Η οικονομία δεν "αντέχει" το ακριβό πετρέλαιο

Η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας θα τεθεί υπό σοβαρή απειλή εάν η τιμή πετρελαίου συνεχίσει να ενισχύεται, ξεκαθαρίζει στους "F.T." ο κορυφαίος οικονομολόγος της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας κ. Fatih Birol.

  • Kate Mackenzie
Η οικονομία δεν αντέχει το ακριβό πετρέλαιο
Η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να αντέξει επιπλέον ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου, όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), μετά τη διαμόρφωση του "μαύρου χρυσού" στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή του 2009.

Ο κ. Fatih Birol τόνισε στους "F.T." ότι η διαμόρφωση του πετρελαίου πάνω από τα 70 δολάρια θα έπληττε κατάφορα την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

"Εάν προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, εάν δούμε τιμές μεγλύτερες από τα τρέχοντα επίπεδα, θα δούμε ταυτόχρονα και χαλάρωση της ανάκαμψης", υπογράμμισε ο κ. Birol και μάλιστα σε συνέδριο που διοργανώθηκε την Παρασκευή 31 Ιουλίου, δηλαδή πριν το brent φτάσει στα 73,75 δολάρια, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδό του από την αρχή του 2009.

Οι φόβοι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις λόγω ανάκαμψης του πετρελαίου θα ακυρώσουν τις προσπάθειες κεντρικών τραπεζών και κυβερνήσεων για στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας έχουν ενισχυθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Nicolas Sarkozy, και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, κ. Gordon Brown, στην πρόσφατη σύνοδο του G8 τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη εποπτεία των ενεργειακών αγορών.

Την ίδια στιγμή η αμερικανική επιτροπή ελέγχου των αγορών εμπορευμάτων θέτει όρια στο trading των ενεργειακών παραγώγων, ενώ και η αντίστοιχη βρετανική εξετάζει ανάλογες κινήσεις.

Όμως ο κ. Birol υπογραμμίζει ότι το μπλοκάρισμα των κερδοσκοπικών κινήσεων στις ενεργειακές αγορές είναι θετική ενέργεια, αλλά δεν μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αποδυνάμωση των τιμών.

Όπως τονίζει, οι φτωχότερες χώρες, όπως αυτές της υποσαχάριας Αφρικής, θα δεχτούν σκληρά χτυπήματα από την άνοδο του πετρελαίου. "Θα εισέλθουν σε έναν νέο φαύλο κύκλο, όπου θα αναγκαστούν να υπερχρεωθούν προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πετρέλαιο", τονίζει.

Το πραγματικό, όμως, πρόβλημα είναι η υποχώρηση των επενδύσεων στην ενέργεια, τάση η οποία έχει οξυνθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

"Εάν συνεχίσουν να υποχωρούν οι επενδύσεις, τότε σε μερικά χρόνια θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα", προσθέτει ο κ. Birol.

Υποστηρίζει ότι η ζήτηση από την Κίνα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες καθορισμού των πετρελαϊκών τιμών, ενώ το ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης θα σφίξει ακόμη περισσότερο με την ανάπτυξη νέων χωρών εντός της διετίας 2011 - 2012.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του "μαύρου χρυσού" άγγιξε το ρεκόρ των 148 δολαρίων τον Ιούλιο του 2008, για να κατρακυλήσει αργότερα και να κλείσει το 2008 στα 40 δολάρια.

Από την πλευρά του, ο κ. Francisco Blanch, στρατηγικός αναλυτής στην αγορά εμπορευμάτων της Bank of America, υποστηρίζει ότι η κλίμακα ανοχής της παγκόσμιας οικονομίας για το πετρέλαιο κυμαίνεται μεταξύ των 70 και των 80 δολαρίων ανά βαρέλι, όπου τα 80 δολάρια είναι το ανώτατο όριο. Σε περίπτωση που ξεπεραστούν και η τιμή κυμανθεί από τα 90 έως τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, τότε ακόμα και η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με προβλήματα.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v