Υπερβολική η διόρθωση του δολαρίου

Αν και οι προβλέψεις για τις αγορές συναλλάγματος είναι μάλλον ριψοκίνδυνες, η D.B. επιμένει ότι η πτώση του δολαρίου είναι υπερβολική. Το αμερικανικό νόμισμα όχι μόνο δεν "θα πεθάνει" αλλά παραμένει καλό στοίχημα.

  • Lex
Υπερβολική η διόρθωση του δολαρίου
Όπως συμβαίνει συχνά με τους εφήβους, έτσι και οι αγορές αγαπούν να ακολουθούν τη... μόδα, την τάση της εποχής και ενίοτε δυσανασχετούν ενάντια σε κάθε τι που χαλάει αυτήν την εικόνα, πολύ περισσότερο δε στην εκκεντρικότητα.

Όμως οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί: Εάν όντως έχουν επιστρέψει οι παλιές καλές μέρες για τα πάντα, από τις μετοχές έως τα μπόνους, τότε και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον παραδοσιακό τρόπο.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αποχαιρετήσουμε τη φήμη ότι το δολάριο πέθανε και ότι λάμπουν νομίσματα των οποίων ούτε καν τα ονόματα δεν μπορούν να προφέρουν οι επενδυτές. Τι λένε οι παλιές καλές δοκιμασμένες τεχνικές ανάλυσης;

Αν και οι προβλέψεις στις συναλλαγματικές αγορές κρύβουν κινδύνους, η Deutsche Bank επικεντρώνει την προσοχή της σε τρεις βασικούς δείκτες και καταλήγει στο συμπέρασμα πως η αδύναμη πορεία του δολαρίου από τον Μάρτιο έως και σήμερα είναι υπερβολική. Σε βάση trading το αμερικανικό νόμισμα βρίσκεται 12% χαμηλότερα από τη δίκαιη αξία του. Θεωρείται, δε, πολύ υποτιμημένο σε σύγκριση με το ευρώ και τα επονομαζόμενα νομίσματα εμπορευμάτων, όπως για παράδειγμα το δολάριο Αυστραλίας.

Το δολάριο έχει την τάση να ακολουθεί την πορεία του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ αλλά και των εισροών επενδυτικών κεφαλαίων στην αμερικανική αγορά. Βάσει αυτών των υπολογισμών, το δολάριο είναι ελαφρώς φθηνό. Θεωρείται επίσης υποτιμημένο εάν εξεταστεί με βάση τη διαφορά στα επιτόκια, ιδιαίτερα εάν θεωρήσουμε πως οι ΗΠΑ θα είναι η πρώτη χώρα που θα βγει από την ύφεση και τα yields τω 10ετών κρατικών ομολόγων ενισχυθούν.

Βέβαια, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τουλάχιστον σε βραχυχρόνιο ορίζοντα τις συναλλαγματικές αγορές. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου ακολουθεί την πορεία της τιμής του πετρελαίου. Όσο ενισχύεται η τιμή του "μαύρου χρυσού", τόσο δυσχεραίνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ και τόσο μεγαλύτερο "κακό" περιμένει το αμερικανικό νόμισμα.

Το δολάριο συνδέεται και με την πορεία του δείκτη μεταβλητότητας VIX. Κάθε φορά που ο δείκτης ενισχύεται, δηλαδή υπάρχει μία σειρά αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων, οι επενδυτές έχουν την τάση να επιστρέφουν σε αυτό.

Το δολάριο εξακολουθεί να είναι ασφαλές στοίχημα. Αυτοί που ακολουθούν τη... μόδα καλό είναι να επενδύσουν σε δολάρια. Όσο για τους υπόλοιπους, μάλλον γνωρίζουν πολύ καλά ότι το συγκεκριμένο νόμισμα αξίζει τα λεφτά του.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v