H απασχόληση "οδηγεί" τη Wall Street

Τα στοιχεία για την απασχόληση της Παρασκευής ίσως αποδειχτούν καθοριστικά: μια μεγάλη βελτίωση μπορεί να ωθήσει τις μετοχές ακόμη υψηλότερα, αλλά μια νέα απογοήτευση ίσως προκαλέσει τη διόρθωση.

  • John Authers, Investment Editor
H απασχόληση οδηγεί τη Wall Street
Την Παρασκευή η Wall Street θα περάσει το "αρχαίο" τελετουργικό της ανακοίνωσης των στοιχείων για την ανεργία. Κάθε τέταρτη Παρασκευή τα μεγέθη της απασχόλησης προκαλούν ένα ταραγμένο κλείσιμο στην εβδομάδα.

Η... πρεμούρα που συνοδεύει τα στοιχεία συχνά είναι παραπλανητική. Φέτος, τα παράξενα εύρωστα στοιχεία του Μαΐου ακυρώθηκαν τέσσερις εβδομάδες αργότερα από μια παράξενα αδύναμη ανακοίνωση για τον Ιούνιο. Και η ανεργία τείνει να είναι δείκτης που ολιγωρεί, που ανακάμπτει αργότερα από άλλους οικονομικούς παράγοντες.

Σε αυτό το σημείο, όμως, απαιτεί την προσοχή μας. Ένας λόγος είναι η αγορά ακινήτων. Οι τιμές των οικιών δείχνουν να έπιασαν πάτο. Σταθερότητα στις αξίες θα μεταφραστεί σε συγκεκριμένες αποτιμήσεις των "τοξικών" ενεργητικών στους ισολογισμούς των τραπεζών, τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για την κρίση.

Όμως οι κατασχέσεις και οι μη εξυπηρετήσεις δανείων μπορεί να πιέσουν τις τιμές των σπιτιών χαμηλότερα. Και η μείωση των θέσεων εργασίας μπορεί να το προκαλέσει.

Δεύτερον, η ανεργία ιστορικά καταγράφει την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Πολλά εξαρτώνται πλέον από την ελπίδα ότι ο Αμερικανός καταναλωτής θα αρχίσει πάλι να δαπανά.

Λίγο παλαιότερα οι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης κινήθηκαν ανοδικά, χωρίς να περιμένουν βελτίωση στα στοιχεία απασχόλησης. Στη συνέχεια όμως υποχώρησαν πάλι. Τίποτα δεν θα ήταν χειροτερο για τον Αμερικανό καταναλωτή από την υψηλή ανεργία.

Ακόμα και χωρίς αυτούς τους παράγοντες, ο κ. David Bowers της Absolute Strategy Research τονίζει ότι ιστορικά τα χρηματιστήρια τείνουν να ξεπερνούν κάθετα σε εμφάνιση (outperform) τα ομόλογα, όταν η ανεργία πιάνει πάτο και αρχίζει να βελτιώνεται.

Ήδη είχαμε μπόλικη τέτοια ανώτερη εμφάνιση. Σύμφωνα με τους δείκτες ομολόγων του Bloomberg, ο S&P 500 έχει ξεπεράσει τα ομόλογα με το γενναίο ποσοστό 58% από τις αρχές Μαρτίου.

Γι’ αυτό τα στοιχεία για την απασχόληση μπορεί να αποδειχτούν καθοριστικά: μια κάθετη βελτίωση μπορεί να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα, ενώ αν συνεχιστεί η απογοήτευση, ίσως να προκληθεί χρηματιστηριακή διόρθωση.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v