Τι λέει ο Vix για τις πιστωτικές αγορές

Η αγορά πιστεύει ότι το τραπεζικό σύστημα έχει σχεδόν βγει από τη στενωπό, αλλά ο Vix και άλλοι δείκτες οικονομικού "στρες" προειδοποιούν για περισσότερα πιστωτικά προβλήματα, εκτιμά ο κ. John Authers.

  • John Authers, Investment Editor
Τι λέει ο Vix για τις πιστωτικές αγορές
Την Κυριακή ήταν η δεύτερη επέτειος από την ημέρα "που άλλαξε ο κόσμος". Ο κ. Adam Applegarth, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της καταποντισμένης βρετανικής τράπεζας Northern Rock, δήλωσε ότι ο κόσμος άλλαξε στις 9 Αυγούστου, όταν η BNP Paribas πάγωσε την πρόσβαση σε μεγάλο money market fund και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντέδρασε πλημμυρίζοντας την αγορά με ρευστό.

"Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορούσε να το προβλέψει", είπε ο κ. Applegarth. Είχε δίκιο; Έχουμε επιστρέψει σε έναν κόσμο όπου είναι ασφαλέστερο για τις τράπεζες να στηρίζονται στις αγορές χρήματος για χρηματοδότηση;

Χρησιμοποιώντας έναν δείκτη οικονομικής πίεσης ο οποίος καταγράφει την απόκλιση ανάμεσα στα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού Libor και τον στόχο του επιτοκίου Fed Funds που θέτει η Federal Reserve, τότε η 9η Αυγούστου δείχνει πράγματι την ημέρα που άλλαξε ο κόσμος. Έχοντας μείνει αμετάβλητη επί μήνες στις 11 μονάδες βάσης, η απόκλιση διπλασιάστηκε εκείνη την ημέρα στις 25, πριν "χτυπήσει" τις 332 μονάδες βάσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Κινείται σήμερα στις 21 μονάδες βάσης.

Και άλλα βαρόμετρα θα μπορούσαν να έχουν στείλει προειδοποιητικό σήμα. Οι δείκτες δανείων subprime βάσει των credit default swaps είχαν ήδη "πιάσει πάτο". Τον Ιούλιο του 2007 ο δείκτης Markit ABX έδειχνε ότι τα στεγαστικά δάνεια subprime άξιζαν λιγότερο από 40 σεντς, ενώ τον Ιανουάριο δεν είχαν σχεδόν κανέναν κίδυνο χρεοστασίου.

Ο δείκτης CBOE Vix, που μετράει το κόστος ασφάλισης κατά της μεταβλητότητας στον S&P 500, είχε αυξηθεί κάτω από τις 10 μονάδες τον Ιανουάριο, στις 26,4 μονάδες τον Αύγουστο. Βρίσκεται σήμερα στις 25,4 μονάδες.

Η απόκλιση ανάμεσα στα ομόλογα investment grade και στα μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα, όπως την υπολογίζει η Moody's, ακολούθησε τον Vix και ενισχύθηκε από 1,6 σε 1,8 ποσοστιαία μονάδα στις εβδομάδες πριν από τις 9 Αυγούστου. Το spread παραμένει σήμερα στις 2,88 ποσοστιαίες μονάδες.

Άρα, η αγορά πιστεύει ότι το τραπεζικό σύστημα έχει σχεδόν βγει από τη στενωπό. Για προειδοποιητικά σημάδια για επικείμενα προβλήματα καλό είναι να κοιτάξουμε τον Vix και τα spreads στα υψηλής ποιότητας χρεόγραφα.

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v