Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στρατηγική εξόδου της Fed

Kανείς δεν πιστεύει ότι η Fed θα μεταβάλει σήμερα τον στόχο του βασικού επιτοκίου από το 0,25%. Φημολογείται όμως έντονα ότι θα αφήσει να εννοηθεί επιτάχυνση της "στρατηγικής εξόδου" από τη χαλαρή νομισματική πολιτική.

  • John Authers, Investment Editor
Η στρατηγική εξόδου της Fed
Kανείς δεν πιστεύει ότι η Federal Reserve θα αλλάξει τον στόχο για το επιτόκιο Fed funds σήμερα. Θα τον κρατήσει στο 0,25% μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης καθορισμού της πιστωτικής πολιτικής.

Φημολογείται όμως αρκετά έντονα ότι η Fed θα αφήσει να εννοηθεί πως η "στρατηγική εξόδου" από τη χαλαρή νομισματική πολιτική θα δρομολογηθεί γρηγορότερα απ’ όσο πιστεύαμε. Τα στοιχεία για την απασχόληση της περασμένης Παρασκευής, που έδειξαν ότι η ανεργία αυξάνεται πιο αργά, έδωσαν τροφή σε αυτές τις φήμες.

Οι αποδόσεις στα διετή ομόλογα, ευαίσθητες στις προοπτικές για τα επιτόκια, το έδειξαν καθαρά. "Χτύπησαν" 1,3% την Παρασκευή από 0,9% πριν από δύο εβδομάδες. Κινούνται τώρα στο 1,2%

Οι συναλλαγές στα προθεσμιακά συμβόλαια των Fed funds λένε το ίδιο. Η αμείλικτη πρόβλεψή τους είναι ότι η Fed θα έχει μετακινηθεί στο 0,4% στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου. Αμέσως μετά τα στοιχεία για την απασχόληση το ποσοστό ήταν 0,49% - εξέφραζε δηλαδή την απόλυτη βεβαιότητα ότι η στρατηγική εξόδου θα έχει δρομολογηθεί εντός εξαμηνου.

Έτσι, η αγορά ήδη υπαναχωρεί, αλλά μια σαφής κατεύθυνση πορείας από τη Fed θα έχει μεγάλη επίδραση.

Μια καλύτερη άποψη για τη στρατηγική εξόδου ίσως έρθει από τη νορβηγική Norges Bank, που επίσης συνεδριάζει την Τετάρτη. Η κορόνα είναι νόμισμα με αντίκρισμα στο πετρέλαιο κι έχει κινηθεί παράλληλα με τα ριψοκίνδυνα ενεργητικά στη διάρκεια της κρίσης. Η Νορβηγία, όπως και η Αυστραλία, αναμένεται να είναι μία από τις πρώτες ανεπτυγμένες χώρες που θα αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.

Η κορόνα υπέστη "ξεπούλημα" αυτή την εβδομάδα, επειδή ο νορβηγικός πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερα του αναμενομένου. Αλλά η Norges Bank και πάλι μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση να προσφέρει ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα της στρατηγικής εξόδου.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v