Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγωγές-ρεκόρ πρώτων υλών στην Κίνα

Η Κίνα εισήγαγε ποσότητες-ρεκόρ αργού πετρελαίου και σιδηρομεταλλεύματος τον περασμένο μήνα, στηρίζοντας το ράλι τιμών των εμπορευμάτων, που έχει σχεδόν διπλασιάσει τις αξίες των δύο πρώτων υλών στη φετινή χρονιά.

  • Javier Blas (Λονδίνο)
Εισαγωγές-ρεκόρ πρώτων υλών στην Κίνα
Η Κίνα εισήγαγε ποσότητες-ρεκόρ αργού πετρελαίου και σιδηρομεταλλεύματος τον περασμένο μήνα, στηρίζοντας το ράλι τιμών των εμπορευμάτων, που έχει σχεδόν διπλασιάσει τις αξίες των δύο πρώτων υλών στη φετινή χρονιά.

Καθώς πρόκειται για τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πολλών εμπορευμάτων στον κόσμο, οι αγορές της έχουν τεράστια σημασία για τις διεθνείς τιμές των προϊόντων. Η εκτίναξη στις εισαγωγές ήρθε ως έκπληξη στους επενδυτές, αφού οι περισσότεροι περίμεναν ότι θα μειωθεί η ζήτηση τον Ιούλιο, μετά τις μεγάλες εισαγωγές στο α΄ εξάμηνο του έτους.

Η Κίνα εισήγαγε 4,6 εκατομμμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου τον περασμένο μήνα, που είναι η μεγαλύτερη μηνιαία ποσότητα στην Ιστορία και αυξημένη κατά 42% σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με τις αρχές εκτελωνισμού. Το νέο ρεκόρ αντιστοιχεί σε πάνω από τη μισή ημερήσια παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 4,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως και είχε σημειωθεί τον Μάρτιο 2008, όταν η Κίνα συγκέντρωνε αποθέματα πετρελαίου εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η τιμή του πετρελαίου brent έχει εκτιναχτεί από το χαμηλό του Φεβρουαρίου στα 39,35 δολάρια ανά βαρέλι, στο υψηλό έτους των 76 δολαρίων, την περασμένη εβδομάδα.

Η Κίνα εισήγαγε επίσης ποσότητες-ρεκόρ σιδηρομεταλλεύματος, που είναι το κυριότερο υλικό για την παραγωγή χάλυβα, σε μια μεγαλύτερη ένδειξη βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία του Πεκίνου ανακοίνωσε ότι το κράτος αγόρασε τον Ιούλιο 58,1 εκατ. τόνους σιδηρομεταλλεύματος, περισσότερους σε ποσοστό 32% σε σχέση με πέρυσι, καθώς η εγχώρια παραγωγή ατσαλιού εκτινάχτηκε στα υψηλότερα επίπεδα της Ιστορίας.

Οι τιμές άμεσης παράδοσης σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα ανήλθαν αυτή την εβδομάδα στα 115 δολάρια ανά τόνο, μέγεθος υπερδιπλάσιο από τα 58 δολ. της περυσινής χρονιάς.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v