"Αδικήθηκαν" οι μικρές τράπεζες από το TARP

Οι μικρές αμερικανικές τράπεζες δεν ευνοήθηκαν επαρκώς από τα κρατικά κεφάλαια του TARP και είναι πιθανό να χρειαστούν επιπλέον 12 με 20 δισ. δολάρια, για να αντιμετωπίσουν τις ζημίες από επισφαλή δάνεια.

  • Tom Braithwaite, Alexandra Ulmer (Ουάσιγκτον)
Αδικήθηκαν οι μικρές τράπεζες από το TARP
Οι μικρές αμερικανικές τράπεζες δεν ευνοήθηκαν επαρκώς από τα κρατικά κίνητρα για την αποκατάσταση της σταθερότητας στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, σύμφωνα με την ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ που έχει αναλάβει την επόπτευση της διανομής των κεφαλαίων του TARP.

Το Congressional Oversight Panel εκτιμά, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε, ότι το πρόγραμμα αρωγής των τραπεζών για την αντιμετώπιση των «τοξικών» ενεργητικών τους, ύψους 700 δισ. δολαρίων, έχει βοηθήσει τις πιο μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, με τα «τεστ αντοχής» και τις «ενέσεις» κεφαλαίων που προβλέπει, αλλά οι μικρότερες τράπεζες, είναι πιθανό να χρειαστεί να συγκεντρώσουν επιπλέον κεφάλαια ύψους 12 με 20 δισ. δολ. για να αντιμετωπίσουν τις ζημίες από επισφαλή δάνεια.

«Η απειλή διόγκωσης των κυμάτων αδυναμίας αποπληρωμής χρεών, μπορεί να προκαλέσει περισσότερα και σημαντικά, προβλήματα στις μικρές και μεσαίες τράπεζες, σε σύγκριση με τις μεγάλες τράπεζες,» αναφέρει η έκθεση.

«Οι μικρότεροι οίκοι έχουν λιγότερες δυνατότητες προσφυγής στις αγορές κεφαλαίου σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές κι αυτό αυξάνει την ανάγκη κυβερνητικής βοήθειας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των αδυναμιών αποπληρωμής στους ισολογισμούς τους.»

Η επιτροπή, της οποίας προεδρεύει η καθηγήτρια νομικής του Harvard University, Elizabeth Warren, εκτιμά ότι οι τράπεζες με ενεργητικά της κλίμακας των 600 εκατ. με 100 δισ. δολαρίων, θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν 12 δισ. δολ. εάν η οικονομική ύφεση ακολουθήσει την πορεία που προβλέπει η Federal Reserve και περίπου 20 δισ. δολ. εάν επικρατήσει κάποιο χειρότερο σενάριο.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v