Ελκυστικά τα αμερικανικά ομόλογα

Οι ξένοι επενδυτές επέστρεψαν στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ, φροντίζοντας να τοποθετήσουν σε Treasuries 90,7 δισ. δολάρια τον Ιούνιο. "Ηγέτες" των αγορών οι Κινέζοι, ακολουθούμενοι από Ιάπωνες και Βρετανούς.

  • Alan Rappeport (Ν. Υόρκη)
Ελκυστικά τα αμερικανικά ομόλογα
Οι ξένοι επενδυτές επέστρεψαν σε αγορές ομολόγων αμερικανικού δημοσίου τον Ιούνιο, με "ηγέτες" τους Κινέζους, βάσει στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια υπηρεσία του αμερικανικού υπ. Οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Treasury International Capital, ή Tic, όπως είναι γνωστότερο, οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν αμερικανικά ομόλογα αξίας 90,7 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο. Αντίθετα τον Μάιο είχαν προχωρήσει σε πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων, αξίας 19,4 δισ. δολαρίων.

Οι αναλυτές αποδίδουν την ανάκαμψη της ζήτησης για αμερικανικά ομόλογα στην αντίστοιχη υποχώρηση των αμερικανικών μετοχών κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να στραφούν σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις. Σαφώς ώθηση προσέφεραν και οι δημοπρασίες ομολόγων που πραγματοποίησε το αμερικανικό δημόσιο.

Εκ των 123,6 δισ. δολαρίων που άγγιξαν οι εισροές κεφαλαίων στις ΗΠΑ, τα 78 δισ. αφορούσαν ομόλογα και χρεόγραφα μακροχρόνιας ωρίμανσης, 16,9 δισ. τοποθετήθηκαν σε μετοχές και 10,9 δισ. ομόλογα κυβερνητικών υπηρεσιών.

Μετά από δύο μήνες συνεχών πωλήσεων, η Ιαπωνία άλλαξε στάση και προχώρησε σε αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 32 δισ. δολαρίων, ενώ αντίθετα η Ρωσία αποτέλεσε τον μεγαλύτερο πωλητή. Κίνα, Ιαπωνία και Βρετανία ήταν οι μεγαλύτεροι αγοραστές ομολόγων τον Ιούνιο.

"Παρά τις δηλώσεις αρκετών αξιωματούχων ξένων κυβερνήσεων, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχίες για τη "δύναμη" του δολαρίου, αλλά και τη δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ, η ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα παραμένει υγιής», τόνισε ο κ. Brian Bethune, οικονομολόγος της HIS Global Insight.

Σημαντική άνοδο σημείωσε και η αγορά μετοχών, κυρίως αναδυόμενων αγορών, από Αμερικανούς επενδυτές. Οι Αμερικανοί "έριξαν" 32,9 δισ. δολάρια σε αγορές μετοχών εκτός ΗΠΑ τον Ιούνιο, ενώ είχαν προχωρήσει σε αγορές ύψους 27,4 δισ. δολαρίων τον προηγούμενο μήνα.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v