Αγορές: Το σύνδρομο της Κίνας

Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την είσοδο του δείκτη Shanghai Composite σε "bear market". Όμως οι επενδυτές ας μην πανικοβάλλονται. Πρόκειται για ένα δείκτη που συνηθίζει να ακολουθεί πορεία αυτονόμησης.

  • Ben McLannahan
Αγορές: Το σύνδρομο της Κίνας
Η νέα κάθετη υποχώρηση στην αγορά της Κίνας έχει προκαλέσει αρκετούς... νευρικούς κλονισμούς. Για τις αρκούδες η πτώση 20% από τις αρχές Αυγούστου για τον δείκτη Shanghai Composite -τρεις φορές πιο ισχυρή από τις προηγούμενες διορθώσεις του δείκτη πριν από το ξέσπασμα της κρίσης το 2007- αποτελεί σαφή απόδειξη ότι η εκρηκτική πορεία του δανεισμού, οδηγεί τα κεφάλαια σε λάθος κατεύθυνση.

Για τους ταύρους, η διόρθωση, όπως την αποκαλούν, αποτελεί ένδειξη ότι η ανάκαμψη της Κίνας δεν μπορεί και τόσο εύκολα να παρεκτραπεί.

Το βασικό πρόβλημα με το να κάνει κάποιος προβλέψεις σε μακροχρόνιο ορίζοντα έγκειται στο γεγονός ότι οι διακυμάνσεις του Shanghai Composite πολύ σπάνια συνδέονται με την πορεία της πραγματικής οικονομίας.

Ο δείκτης "ξεκίνησε" το 1991 περνώντας την ασιατική κρίση αλλά και το πρώτο ήμισυ της τρέχουσας δεκαετίας σε... βαριεστημένους ρυθμούς. Την ίδια στιγμή η μέση ανάπτυξη για την κινεζική οικονομία έφθανε στο 10%. Το ίδιο ισχύει με τη σχέση του δείκτη με την πορεία του δανεισμού. Απόδειξη το γεγονός ότι από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2007, όταν δηλαδή ο όγκος συναλλαγών σε αυτόν τριπλασιάστηκε, τα δάνεια είχαν "παγώσει".

Βάσει της τεχνικής ανάλυσης ο Shanghai Composite δεν μπορεί παρά να κινηθεί ανοδικά. Παράλληλα, οι αποτιμήσεις των μετοχών που διαπραγματεύονται σε αυτόν είναι αρκετά υψηλές. Βρίσκονται κατά 25% υψηλότερα σε σύγκριση με τις μετοχές του που διαπραγματεύονται στην αγορά του Χονγκ Κονγκ.

Βέβαια, οι αγορές είθισται να καταργούν όλες τις αναλύσεις που βασίζονται στη λογική. Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον δείκτη με ανάλογο τρόπο με αυτόν που αντιμετωπίζει μακροοικονομικά στοιχεία όπως ο πληθωρισμός. Φροντίζει να παρεμβαίνει όποτε το θεωρεί απαραίτητο. Τον παρακολουθεί σε ημερήσια βάση. Φρόντισε, δε, να "κλείσει την πόρτα" σε νέες δημόσιες εγγραφές για διάστημα 10 μηνών.

Αν και οι επενδυτές δεν μπορούν να αγνοήσουν τον Shanghai Composite, καλό θα είναι να μην πανικοβάλλονται από την πορεία του.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v