Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σύννεφα εγκατέλειψαν την Ευρώπη

Στην έρευνά «FT Economic Weather Map», οι "F.T." αποκαλύπτουν ότι οι καιρικές συνθήκες στην ευρωπαϊκή οικονομία έχουν βελτιωθεί. Γερμανία και Γαλλία αναπτύσσονται, ενώ η ύφεση δεν έχει φθάσει στον ελληνικό χώρο.

  • Ralph Atkins (Φρανκφούρτη)
Τα σύννεφα εγκατέλειψαν την Ευρώπη
Όσοι αναζητούσαν την ζεστασιά του ήλιου, αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες για να βρουν έστω και μία ακτίνα του φέτος το καλοκαίρι. Και όχι μόνο λόγω των καιρικών συνθηκών. Ο οικονομικός «καιρός» της Ευρώπης ήταν αρκετά περίεργος, με κάποιες αχτίδες ήλιου να βγαίνουν δειλά πίσω από τα σύννεφα.

Όμως η τελευταία έρευνα «FT Economic Weather Map» -στην οποία συμβάλλουν όλοι οι ανταποκριτές των «F.T.» ανά την Ευρώπη και δημοσιεύεται για έκτη διαδοχική φορά- εμφανίζει περισσότερο φωτεινές ενδείξεις απ’ ότι η αντίστοιχη Μαΐου.

Η ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας ότι γερμανική και γαλλική οικονομία εμφάνισαν θετική πορεία στο β’ τρίμηνο, έκανε αρκετά σύννεφα να εξαφανιστούν. Η αναπάντεχη ανάπτυξη 0,3% και για τις δύο οικονομίες υπέδειξε ότι, αν και οι ΗΠΑ ακολουθούν κατά γράμμα τις προβλέψεις, η Ευρώπη μοιάζει να έχει την δυνατότητα να μας εκπλήξει θετικά.

Ο κ. Marco Annunziata, κορυφαίος οικονομολόγος της UniCredit υποστηρίζει ότι τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία «εξαλείφουν ακόμη και την τελευταία αμφιβολία ότι η ύφεση βρίσκεται πίσω μας». Προσθέτει, όμως, ότι «ο συνδυασμός κάποιων πρόσκαιρων παραγόντων δίνει μεγαλύτερο από το πραγματικό «μέγεθος» στην δύναμη της ανάκαμψης».

Μεταξύ αυτών των παραγόντων περιλαμβάνεται η τακτική ενίσχυσης των αποθεμάτων των επιχειρήσεων, τα έκτακτα μέτρα «στήριξης» των κυβερνήσεων και η ταχύτερη ανάκαμψη των εξαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως εξαιτίας της καλύτερης του αναμενόμενου πορεία της Ασίας.

«Η Πολωνία έχει ακολουθήσει την καλύτερη πορεία από όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες», τονίζει ο κ. Charles Robertson, οικονομολόγος ειδικευμένος στις αναδυόμενες αγορές για την ING.

Ισχυρή εγχώρια ζήτηση αποδεικνύει ότι η χώρα δεν εξαρτάται και τόσο από τις εξαγωγές, ενώ ταυτόχρονα τα προβλήματα της πιστωτικής της αγοράς είναι λιγότερο επιθετικά.

Η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για το πώς η ενίσχυση της οικονομικής εμπιστοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να βοηθήσει.

Οι οικονομικές συνθήκες στη Βρετανία είναι δύσκολο να χαρακτηριστούν. Τα στοιχεία του β’ τριμήνου υπέδειξαν ότι η ύφεση ήταν βαθύτερη των προβλέψεων. Την ίδια στιγμή ο κλάδος μεταποίησης «έτρεξε» τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμός 11 μηνών, ενώ πορεία ενίσχυσης ακολούθησε και η βιομηχανική παραγωγή.

Αρκετά καλή είναι η εικόνα των χωρών της Σκανδιναβίας, αν και η Φινλανδία επηρεάζεται αρνητικά από την δυσμενή πορεία της ρωσικής οικονομίας.

Υπάρχουν, όμως και αρκετές απογοητεύσεις. Η Ολλανδία παραμένει βυθισμένη σε ύφεση, η βελγική οικονομία είναι στάσιμη και η Ισπανία είναι αντιμέτωπη με καταιγίδα.

Οι χώρες της Βαλτικής εξακολουθούν να είναι αντιμέτωπες με ακραίες…καιρικές (οικονομικά) συνθήκες. Όσο για την Ιρλανδία σαφώς διανύει μία περίοδο επώδυνης ανάπτυξης.

Όσο για τον ευρωπαϊκό Νότο, η ελληνική οικονομία, τουλάχιστον τεχνικά, δεν βρίσκεται σε ύφεση (δηλαδή δεν έχει «βιώσει» δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης). Όμως το υψηλό χρέος και το μεγάλο έλλειμμα εξακολουθούν να την απειλούν.

Τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ γ’ τριμήνου θα είναι τα πιο σημαντικά γιατί σε αυτά θα καταγραφεί και η πορεία των εσόδων στον τουριστικό κλάδο. Τότε θα μάθουμε εάν οι «κτυπημένοι» από την ύφεση τουρίστες, βρήκαν τελικώς μία θέση στον ήλιο.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v