Οι Γερμανοί εισαγγελείς "τρακάρουν" την Porsche

Η Porsche δραστηριοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία. Όμως στην περίπτωση διαχείρισης των options που κατείχε στην VW έδρασε ως hedge fund. Αμεση παρέμβαση των γερμανικών εισαγγελικών αρχών.

  • Daniel Schaefer (Φρανκφούρτη)
Οι Γερμανοί εισαγγελείς τρακάρουν την Porsche
Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές ερευνούν τον πρώην επικεφαλής της Porsche, κ. Wendelin Wiedeking, καθώς και άλλα στελέχη του ομίλου, εξετάζοντας το ενδεχόμενο χειραγώγησης της αγοράς και "δημοσιοποίηση" εσωτερικής πληροφόρησης που είχαν και αφορούσε την αποτυχημένη προσπάθεια η εταιρία να εξαγοράσει την VW.

Οι εισαγγελικές αρχές της Στουτγάρδης εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία της Porsche. Εκπρόσωπος Τύπου του ομίλου υποστήριξε ότι οι κατηγορίες δεν ευσταθούν. Παραδέχθηκε, όμως, ότι ο κ. Wiedeking, όσο και ο πρώην οικονομικός διευθυντής κ. Holger Harter, οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποβάλλουν την παραίτησή τους πριν από μικρό διάστημα, συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που ερευνούν οι γερμανικές αρχές.

"Οι κ. Wiedeking και Harter συνεργάζονται άψογα με τις αρχές", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Porsche.

Η κ. Claudia Krauth, εισαγγελέας στο περιφερειακό δικαστήριο της Στουτγάρδης, τόνισε ότι η έρευνα ξεκίνησε μετά από αίτημα της Bafin, της γερμανικής υπηρεσίας οικονομικού ελέγχου.

Η Bafin από την πλευρά της είχε ξεκινήσει έρευνα στις αρχές του έτους, με την αιτιολογία ότι, ουσιαστικά, η Porsche παραπλάνησε τις αγορές σχετικά με την πρόθεσή της να εξαγοράσει την VW. Αρχικά η Porsche αγόρασε μειοψηφικό ποσοστό της VW το 2005 και κατόπιν φρόντισε να ασκήσει δικαιώματα προαίρεσης και να αυξήσει το μερίδιό της στον όμιλο.

Η τακτική που ακολούθησε η Porsche -πάντα σε σχέση με την VW- ήταν ανάλογη με αυτήν που χρησιμοποιούν τα hedge funds. Αποτέλεσμα κατά το έτος χρήσης 2007-2008 να έχει κερδίσει 6,8 δισ. ευρώ από το trading options της VW και μόλις 1 δισ. από την πώληση αυτοκινήτων.

Ο κ. Henning Gebhardt, επικεφαλής της DWS, του μεγαλύτερου θεσμικού επενδυτή της Γερμανίας, ήταν ο πρώτος που κάλεσε τις αρχές να παρέμβουν.

"Η ανάγκη να υπάρξει μεταρρύθμιση των νόμων που αφορούν το trading options είναι άμεση. Πριν από ένα μήνα το υπ. Οικονομίας μας διαβεβαίωσε ότι θα κινηθεί. Ακόμη περιμένουμε", υποστηρίζει ο κ. Gebhardt σε δηλώσεις του στους "F.T.".

Την περασμένη εβδομάδα οι ιδιοκτήτες της Porsche πώλησαν options που αντιστοιχούν περίπου στο 17% των κοινών μετοχών της VW στο Εμιράτο του Κατάρ. Από τότε η μετοχή της VW υποχώρησε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% "αφαιρώντας" περίπου 20 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του ομίλου.

Η Bafin υποστηρίζει ότι θα ερευνήσει και αυτήν την υπόθεση και τις έντονες διακυμάνσεις στη μετοχή του ομίλου.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v