Η "απολογία" του Jean-Claude Trichet

Ο κ. Trichet, μιλώντας στο Jackson Hole, παρουσίασε διαγράμματα που αποδεικνύουν πόσο χαμηλά είναι τα πραγματικά επιτόκια στην ευρωζώνη. "Απάντηση" σε όσους τον κατηγορούν για αργή αντίδραση στην κρίση.

  • Krishna Guha (Jackson Hole)
Η απολογία του Jean-Claude Trichet
Ο κ. Jean-Claude Trichet, φρόντισε να θέσει στο επίκεντρο της προσοχής την αργοπορία στην εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών που αφορούν στο χρηματοοικονομικό σύστημα, στην ομιλία, που πραγματοποίησε κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε η Fed στο Jackson Hole.

Όπως τόνισε αν και έχει υπάρξει βελτίωση, χρειάζεται ακόμη "τεράστια δουλειά" η οποία δεν έχει γίνει. Παράλληλα υπεραμύνθηκε της πολιτικής που άσκησε η ΕΚΤ, αντιδρώντας στην κρίση, υπογραμμίζοντας ότι ακολούθησε "χειροπιαστή πολιτική" η οποία κατέστησε πολύ πιο αποτελεσματικές τις δράσεις της.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, η απόφαση της τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο του 2008 -μια απόφαση που αρκετοί αναλυτές χαρακτήρισαν ως λανθασμένη- ήταν ορθή, καθώς "πάγωσε" τον πληθωρισμό, αλλά και τις προβλέψεις γι αυτόν.

Εξαιτίας της πολιτικής της ΕΚΤ, συνέχισε ο κ. Trichet, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη δεν "έπεσαν" τόσο χαμηλά όσο οι αντίστοιχες για τις ΗΠΑ, όταν η κρίση έφθασε στο ζενίθ της.

Η υποχώρηση των προοπτικών για τον πληθωρισμό καθιστά λιγότερο αποτελεσματική τη νομισματική πολιτική, καθώς αυτό που έχει σημασία για την οικονομία δεν είναι το "τυπικό" ύψος των επιτοκίων, αλλά τα πραγματικά επιτόκια, όταν προσαρμοστούν στον πληθωρισμό.

Μάλιστα ο κ. Trichet παρουσίασε στους συναδέλφους του κεντρικούς τραπεζίτες γραφήματα στα οποία αποδεικνύονταν ότι τα πραγματικά επιτόκια στην ευρωζώνη ήταν χαμηλότερα από τα αντίστοιχα στις ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως και σήμερα.

Φρόντισε να υπενθυμίσει ότι το ράλι των αγορών έχει στηριχθεί κατά κύριο λόγω στα "πακέτα στήριξης" των κυβερνήσεων, τα οποία βοηθούν στην εξισορρόπηση των ισολογισμών των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά απειλούν να θέσουν εκτός τροχιάς τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Βέβαια ξεκαθάρισε ότι "χωρίς τα πακέτα στήριξης θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πραγματική κατάρρευση".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v