Κύμα μετεκλογικών απολύσεων στη Γερμανία

Σιωπηρή συμφωνία κυβέρνησης και γερμανικών εταιριών για "αναβολή" των απολύσεων για μετά τις εκλογές. Άλλωστε, οι επιχειρηματίες δεν θέλουν να βλάψουν την κ. Merkel. Επιθυμούν να τη δουν εκ νέου στην εξουσία.

  • Daniel Schafer (Φρανκφούρτη) & Richard Milne (Λονδίνο)
Κύμα μετεκλογικών απολύσεων στη Γερμανία
Η Γερμανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με κύμα αναδιάρθρωσης των εταιριών της, όπως υποστηρίζουν αρκετά κορυφαία στελέχη, καθώς οι επιχειρήσεις φροντίζουν "να αναβάλουν" τις περικοπές θέσεων εργασίας για μετά τις προεδρικές εκλογές της χώρας, τον επόμενο μήνα.

Κορυφαίοι managers αλλά και θεσμικοί επενδυτές υποστηρίζουν ότι υπάρχει μία "σιωπηρή συμφωνία", μη ανακοίνωσης περικοπών θέσεων εργασίας, πριν από τις εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου.

"Αυτή τη στιγμή η Γερμανία δεν προχωρά σε αλλαγές. Αλλά μετά τις εκλογές η όλη κατάσταση θα αλλάξει", τονίζει ο κ. Hakan Samuelsson, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κατασκευής φορτηγών Man.

Η κατάσταση θυμίζει την προεκλογική περίοδο του 2005, όπου -όπως συμβαίνει και τώρα- η αγορά εργασίας αποτελεί ένα "καυτό θέμα". Μία ημέρα μετά τις εκλογές του 2005 η Siemens φρόντισε να ανακοινώσει την περικοπή χιλιάδων θέσεων.

Οι επιχειρήσεις φοβούνται ότι μια αριστερή κυβέρνηση θα θέσει περιορισμούς στη λειτουργία τους.

Ο κ. Henning Gebhardt, επικεφαλής στην DWS, θεσμικός επενδυτή της Γερμανίας, τονίζει: "Υπάρχει μια τακτική συμφωνία να μη γίνουν περικοπές θέσεων εργασίας πριν από τις εκλογές".

Σύμφωνα, πάντως, με έρευνα της IAB, ερευνητικού οργανισμού που έχει "στενές σχέσεις" με το γερμανικό κράτος, η χώρα μπορεί να αποφύγει τη δραστική μείωση θέσεων εργασίας το 2010, χάρη στο νέο πρόγραμμα βάσει του οποίου το κράτος θα πληρώνει ένα μέρος του μισθού μερίδας εργαζομένων.

"Με λίγη τύχη η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει αρκετά γρήγορα, ώστε να αποφύγουμε την κρίση της σαρωτικής μείωσης θέσεων", τόνισε ο κ. Gebhardt, προσθέτοντας, πάντως, ότι αυτό το σενάριο δεν έχει πολλές πιθανότητες να επαληθευτεί.

Σύμφωνα με τον κ. Samuelsson, «Η Γερμανία συνηθίζει να καθυστερεί όταν χρειάζεται να προχωρήσει σε αλλαγές. Αντίθετα οι ΗΠΑ το πράττουν γρήγορα. Με ευελιξία στράφηκαν από την κατασκευή Hummer στην παραγωγή iPods".

Την ίδια στιγμή οι επιχειρηματίες επιθυμούν -και αυτό μπορεί να συμβεί βάσει των δημοσκοπήσεων- στη νέα κυβέρνηση που θα δημιουργηθεί να συμμετέχουν δύο κόμματα: οι Χριστιανοδημοκράτες της Merkel και οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v