Σωτηρία ή καταστροφή η 2η θητεία Bernanke;

Ο Βen Bernanke μπορεί να μείνει στην ιστορία ως ο πανέξυπνος σωτήρας των ΗΠΑ από ένα νέο μεγάλο κραχ ή ο άνθρωπος που κατέστρεψε το δολάριο και την αξία της αμερικανικής οικονομίας, στηρίζοντας ανάξιες τράπεζες.

  • Lex
Σωτηρία ή καταστροφή η 2η θητεία Bernanke;
Από την ημέρα που ο Ben Bernanke διορίστηκε 14ος διοικητής της Federal Reserve, η πραγματική αμερικανική οικονομία δεν έχει αυξηθεί ούτε κατά ένα δολάριο. Η μέση τιμή των σπιτιών έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Οι μετοχές έχουν πέσει 20%. Η ανεργία πλησιάζει στο ένα δέκατο όλων των Αμερικανών πολιτών που θέλουν να δουλέψουν. Το επιτόκιο federal funds είναι πρακτικώς μηδενικό και, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, ο αποπληθωρισμός καραδοκεί.

Δεν είναι καθόλου κολακευτική επίδοση για τον επικεφαλής μιας υπηρεσίας που έχει ως αντικειμενικούς στόχους "μέγιστη απασχόληση, σταθερές τιμές και συγκρατημένα μακροπρόθεσμα επιτοκια".

Όμως ο κ. Bernanke προτάθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για δεύτερη θητεία, με σχεδόν, ομόφωνη έγκριση. Kαι οι αγορές χειροκρότησαν.

Γεγονότα, που καταδεικνύουν μια παράξενη αλήθεια που ισχύει για τις κεντρικές τράπεζες και τους διοικητές τους. ΄Ολοι θέλουν απελπισμένα να πιστέψουν στις δυνάμεις τους -παρά τις πρόσφατες αποδείξεις ότι γνωρίζουν τόσα λίγα για το τι συμβαίνει, όσα εγώ κι εσύ. Το ότι η Fed έσπευσε να μειώσει τα επιτόκια εννέα φορές μέσα σε ένα χρόνο όταν ξεκίνησε η ύφεση -όσο κι αν βοήθησε- δείχνει ότι η υπηρεσία δεν μπόρεσε να προλάβει καταστάσεις.

Μια άλλη αλήθεια για τους κεντρικούς τραπεζίτες είναι ότι είναι αδύνατον να αποτιμηθεί ο ρόλος τους αν δεν περάσουν πολλά χρόνια. Και ακόμη και τότε, δεν είναι δυνατόν να μαθευτούν όλες οι επιδράσεις τους.

Ο πρώην διοικητής Alan Greenspan λατρευόταν σαν θεός στη διάρκεια της άνθισης των dot.com. Σήμερα, κατηγορείται ότι βοήθησε να φουσκώσει η φούσκα που οδήγησε στην σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση.

Αντίστοιχα, ο Bernanke μπορεί να μείνει στην ιστορία ως ο ευφυής μαθητής του Μεγάλου Κραχ, που απέτρεψε ένα νέο κραχ αξιοποιώντας και το τελευταίο διαθέσιμο όπλο της Fed. Ή μπορεί να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που τριπλασίασε τον ισολογισμό της Fed, για να στηρίξει χρηματοπιστωτικούς οίκους που δεν το άξιζαν, με αποτέλεσμα να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και να καταστρέψει το δολάριο και τη φήμη της σταθερής οικονομίας της Αμερικής.

Ας προσευχηθούμε, να γίνει το πρώτο.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v