Πάρτι γενεθλίων για Ackermann με χορηγία Merkel

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κ. Merkel ότι διοργάνωσε ένα πλουσιοπάροχο δείπνο για τον εορτασμό των γενεθλίων του επικεφαλής της Deutsche Bank, κ. Ackermann. "Το δείπνο για τον Jo" αποδεικνύεται... βαρύ!

Πάρτι γενεθλίων για Ackermann με χορηγία Merkel
Η είδηση ότι η κ. Angela Merkel διοργάνωσε ένα λαμπερό πάρτι, με χρήματα των φορολογουμένων, για τον επικεφαλής της Deutsche Bank κ. Josef Ackermann, αναδεικνύεται ως το πρώτο «πλήγμα» που δέχεται η καγκελάριος της Γερμανίας εν τω μέσω της προεκλογικής περιόδου, καθώς οι γενικές εκλογές στη χώρα πραγματοποιούνται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η κατηγορία, η οποία, μάλιστα, έχει και λάβει και «επωνυμία»: «Το δείπνο για τον Jo», την οποία εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, διαψεύδεται κατηγορηματικά από την καγκελαρία.

Όμως ο κ. Ackermann, ο ισχυρότερος τραπεζίτης της Γερμανίας, ο οποίος πάντως έχει δεχθεί και αρκετές επικρίσεις, παραδέχθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η κ. Merkel είχε προσφερθεί να διοργανώσει ένα δείπνο προς τιμή του τον Απρίλιο του 2008.

«Μου εξομολογήθηκε ότι ήθελε να κάνει κάτι για μένα», υποστήριξε ο κ. Ackermann ο οποίος «έκλεισε» τα 60 του χρόνια τον Φεβρουάριο του 2008. «Μπορούσα να προσκαλέσω περίπου 30 φίλους μου από τη Γερμανία και το εξωτερικό, με τους οποίους θα ήθελα να περάσω μία βραδιά στην καγκελαρία. Οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν μία υπέροχη βραδιά».

Η κ. Gesine Lotzsch, βουλευτής του Αριστερού κόμματος της Γερμανίας, τόνισε στους «Financial Times», ότι τόσο η ίδια όσο και άλλοι συνάδελφοί τους θα «ανακρίνουν εξαντλητικά» τα στελέχη της καγκελαρίας, στην τακτική συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου, προκειμένου να αποκαλυφθεί η «φύση αλλά και το κόστος του συγκεκριμένου δείπνου».

«Η καγκελαρία δεν μας έχει δώσει ικανοποιητικές και σαφείς απαντήσεις», τόνισε η κ. Lotzsch.

Σε γραπτή του απάντηση στην κ. Lotzsch, ο κ. Hermann Grohe, υφυπουργός υπεύθυνος για την καγκελαρία, υποστήριξε ότι ο κ. Ackermann «δεν γιόρτασε τα 60α του γενέθλια στην καγκελαρία (…). Αντίθετα η κ. Merkel με αφορμή αυτό το γεγονός διοργάνωσε ένα δείπνο στο οποίο συμμετείχαν επιχειρηματίες και άλλες προσωπικότητες της κοινωνικής ζωής της χώρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο δείπνο παραβρέθηκαν 25 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της BASF κ. Jurgen Hambrecht, ο επικεφαλής του εκδοτικού οίκου Springer Publishing κ. Mathias Dopfner, καθώς και καλλιτέχνες, επιστήμονες αλλά και δημοσιογράφοι.

Ένας από τους καλεσμένους υποστήριξε ότι ουσιαστικά επρόκειτο για δείπνο εργασίας. «Κατά τη διάρκειά του μιλούσε κατά κύριο λόγω η καγκελάριος. Δεν ήταν μία βραδιά διασκέδασης όπως αυτές που έχουμε συνηθίσει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθάρισε στους «FT» ότι η καγκελαρία δεν προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα ούτε τα ονόματα των καλεσμένων, ούτε το κόστος του δείπνου, καθώς οι δαπάνες προέρχονται από τον «προϋπολογισμό διασκέδασης» της καγκελαρίας, συνολικού ύψους 340.000 ευρώ. Η μόνη δαπάνη που «διέρρευσε» ήταν ότι καταβλήθηκαν 2.100 ευρώ για «έξτρα» προσωπικό που εργάστηκε για την διοργάνωση του δείπνου.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v