Η Κίνα συγκρατεί παραγωγή και κατασκευές

Ενώ πολλές χώρες αγωνίζονται με κάθε τρόπο να δώσουν στην βιομηχανία ώθηση, η Κίνα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση και ζητεί δραστική μείωση στην παραγωγική δυνατότητα και την κατασκευαστική δραστηριότητα.

Η Κίνα συγκρατεί παραγωγή και κατασκευές
Ενώ πολλές χώρες αγωνίζονται με κάθε τρόπο να δώσουν στην βιομηχανία μια ώθηση, η Κίνα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εχοντας ικανοποιηθεί βλέποντας τους σπόρους της οικονομικής ανάκαμψης, έστω κι αν δεν βλέπει ακόμη τους καρπούς, το Συμβούλιο του Κράτους στρέφει την προσοχή του στα «μπόσικα» του συστήματος. Στις αρχές της εβδομάδας, ζήτησε από τις αρχές «να μειώσουν δραστικά» την «υπερβάλλουσα παραγωγική δυνατότητα και την περιττή κατασκευαστική δραστηριότητα.»

Όπως συνήθως, οι σχεδιαστές έχουν μια σειρά εργαλεία στην διάθεσή τους. Η τελική λύση είναι οι υποχρεωτικές συγχωνεύσεις, που προκαλούν αντάρα αλλά είναι αποδοτικές. Μια πιο εύκολη λύση είναι οι περιορισμοί στις εκδόσεις αδειών, τον δανεισμό και την προσφορά γης. Τα πιο εύκολα μέτρα όπως αυτά, πιθανότατα θα κυριαρχήσουν στις περιοχές που έχουν «πλημμυρίσει» πρόσφατα, όπως η αιολική ενέργεια και η σιλικόνη.

Αλλά είναι στους βαρύτιμους κλάδους του χάλυβα και του τσιμέντου, όπου κυριαρχούν οι κρατικές επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις το Πεκίνο. Η Κίνα, που είναι άνετα η μεγαλύτερη παραγωγός των δύο υλών, είναι και ο μεγαλύτερος καταναλωτής τους. Εάν αφαιρεθεί πολύ παραγωγική δυνατότητα (όπως έγινε στην παραγωγή ενέργειας μετά την ασιατική κρίση πριν μια δεκαετία) κινδυνεύει να «ξεμείνει» όταν ανακάμψει η ζήτηση.

Η παραγωγικότητα είναι βέβαιο ότι πρέπει να περιοριστεί: η πρόβλεψη εγχώριας κατανάλωσης χάλυβα φέτος είναι 470 εκατ. τόνους σε σύγκριση με παραγωγή 600 εκατ. και άνω. Οποτε το προσπάθησε όμως στο παρελθόν, η επιτροπή σχεδιασμού της κυβέρνησης συναντά προσκόμματα, λόγω των καλών διασυνδέσεων των εργοστασιαρχών και των αγωνιστικών εργαζόμενων. Αυτή τη φορά, το έργο περιπλέκεται με την πρόσφατη έκρηξη πιστώσεων, που έχει συντηρήσει πολλούς περιφερειακούς παραγωγούς. Οι επενδύσεις στην τσιμεντοβιομηχανία, όπου χρησιμοποιήθηκε λιγότερο από το 70% της παραγωγής πέρσι, εκτινάχθηκαν κατά τα δύο τρίτα στο α΄εξάμηνο.

Σε κάθε περίπτωση, όταν βλέπουν το Πεκίνο να προσπαθεί να επιβληθεί στα «μισο-άδεια» εργοστάσια, οι άλλες κυβερνήσεις θα πρέπει να σίγουρα να «κόψουν φόρα.» Από τον Μάρτιο 2002 η Κίνα έχει μέση αξιοποίηση παραγωγικής δυνατότητας 84%, καλύτερη από το 81% της ευρωζώνης και το 78% των ΗΠΑ. Και οι δύο αυτές περιφέρειες είχαν παλαιότερα μεγέθη τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από της Κίνας. Το έργο τους είναι εξίσου επείγον.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v