Η ΕΚΤ δεν αλλάζει στρατηγική

Με την ευρωζώνη να αναδύεται από την ύφεση και τον κίνδυνο αποπληθωρισμού να απομακρύνεται, η ΕΚΤ θα υποδείξει στη συνεδρίαση για τα επιτόκια ότι κύριο μέλημά της είναι "να μην ταρακουνηθεί το πλοίο".

  • Ralph Atkins
Η ΕΚΤ δεν αλλάζει στρατηγική
H λέξη-κλειδί είναι, όπως πάντα, η επιφύλαξη, και ένας σοφός κεντρικός τραπεζίτης δεν μπορεί να αρχίσει να πανηγυρίζει δημόσια. Ενόψει όμως της συνεδρίασης καθορισμού πιστωτικής πολιτικής την επόμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προφανώς θα νιώθει ότι η στρατηγική της για την καταπολέμηση της κρίσης, δικαιώθηκε.

Οι 16 χώρες της ερυωζώνης αναδύονται από την ύφεση, ενώ οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού έχουν εκτονωθεί και πλέον έχουν εδραιωθεί οι στρατηγικές τόνωσης του τραπεζικού δανεισμού. "Θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι, γιατί δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούσαν να γίνουν", τονίζει ο κ. Erik Nielsen, οικονομολόγος ευρωπαϊκών θεμάτων της Goldman Sachs.

Αφού η καταστροφή έχει αποτραπεί, η συνεδρίαση της επόμενης Πέμπτης είναι πιθανό να δείξει ότι η ΕΚΤ είναι τώρα επικεντρωμένη στο πώς δεν θα "ταρακουνηθεί το πλοίο" στις επόμενες εβδομάδες και στους επόμενους μήνες.

Όπως προειδοποίησε ο κ. Jean-Claude Trichet, ο διοικητής της ΕΚΤ, προειδοποίησε στη σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών της περασμένης εβδομάδας στο Jackson Hole πως "τα καλύτερα οικονομικά νέα δεν σημαίνουν ότι δεν έχουμε έναν δύσβατο δρόμο μπροστά".

Τα στοιχεία για την αδύναμη πιστωτική θέση της ευρωζώνης, υπενθύμισαν πόσο ευάλωτη είναι πράγματι η ανάκαμψη.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα παραμείνει αμετάβλητο, μόλις 1% την επόμενη εβδομάδα.

Πολύ πιο κρίσιμο στοιχείο είναι ότι ο κ. Trichet δύσκολα θα αφήσει να εννοηθεί πως θα επιβληθεί κάποια χρέωση στην επόμενη προσφορά ετήσιας ρευστότητας, η οποία είναι προγραμματισμένη για το τέλος του Σεπτεμβρίου. Στην πρώτη τέτοια προσφορά, τον Ιούνιο, η ΕΚΤ δρομολόγησε 442 δισ. ευρώ σε 12μηνη ρευστότητα, που είναι ποσό-ρεκόρ για αυτόνομη επιχείρηση της ΕΚΤ. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν τα επιτόκια σε πιο μακροχρόνιο ορίζοντα: τα 12μηνα επιτόκια της ευρωζώνης στην αγορά χρήματος είναι σήμερα χαμηλότερα από των ΗΠΑ.

Εάν επιβαλλόταν κάποια χρέωση πάνω από το 1% του βασικού επιτοκίου, θα ισοδυναμούσε με επιβολή αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v